Linkuri accesibilitate

PSD cere prelungirea stării de urgență cu încă trei zile


Klaus Ioahnnis și Marcel Ciolacu
Klaus Ioahnnis și Marcel Ciolacu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, i-a sugerat joi președintelui Iohannis să prelungească cu încă trei zile starea de urgență pentru ca România să nu treacă printr-un vid legislativ timp de trei zile până va intra în vigoare starea de alertă.

Ne pregătim să întâmpinăm, la sfârşitul acestei săptămâni, zilele prostiei Guvernului PNL. După cum ştiţi, deşi exista mesajul preşedintelui Iohannis în spaţiul public de peste 20 de zile, cum că începând cu 15 mai se va înceta starea de urgenţă, Guvernul nu a fost în stare până în ceasul al doisprezecelea să vină cu un act normativ care să statueze legal starea de alertă. Într-un final, Guvernul recunoaşte că a greşit şi încearcă să repare această uriaşă prostie pe care a făcut-o, singura problemă pe care o au este că trebuie să repare legal şi constituţional această prostie şi nu să vină iarăşi cu un act normativ care să fie contestabil sau atacabil.(...)

Pe fond, există o singură soluţie reală, constituţională şi funcţională, din ceea ce am aflat şi noi de la specialiştii în drept constituţional, şi aceasta se află doar la preşedintele Iohannis. Îl aşteptăm să iasă şi să propună ceea ce trebuie propus, pentru a nu avea aceste trei zile neacoperite de un cadru legislativ”, a spus Romaşcanu într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Întrebat dacă PSD îi cere, concret, preşedintelui Iohannis să prelungească starea de urgenţă pentru a nu fi vid legislativ timp de trei zile, Romaşcanu a spus:

Dumnealui ştie mai bine. Nu vrem să fim consultanţii constituţionali ai preşedintelui, dar are măsuri la dispoziţie pentru a acoperi aceste trei zile de vid legislativ. Orice altă măsură este neacoperitoare sau ilegală. O stare de alertă dată prin hotărâre de Guvern, conform hotărârii Curţii Constituţionale, nu acoperă limitările de drepturi şi o ordonanţă de urgenţă este neconstituţională”.

România se află joi în ultima zi a stării de urgență decretată ca urmare a pandemiei de coronavirus. Camera Deputaților a votat miercuri seară proiectul de lege privind starea de alertă, dar până la intrarea în vigoare a prevederilor va fi un vid legislativ de trei zile pentru că legea va trebui să respecte anumiți pași procedurali înainte să intre în vigoare.

Citește și:

CORONAVIRUS LIVEBLOG. Ce se întâmplă în România și în lume. Informații verificate

Parlamentul a votat proiectul privind starea de alertă. Legea nu intră în vigoare pe 15 mai​

XS
SM
MD
LG