Linkuri accesibilitate

PSD cere suspendarea ratelor bancare pentru firme și populație


Marcel Ciolacu solicită Guvernului măsuri de susținere a populației și a mediului de afaceri
Marcel Ciolacu solicită Guvernului măsuri de susținere a populației și a mediului de afaceri

În contextul în care economia românească riscă să fie grav afectată de pandemia de coronavirus care a dus la restricții majore în Europa, PSD a anunțat depunerea unui proiect de lege pentru suspendarea tuturor obligațiilor de plată către bănci în ceea ce privește creditele și dobânzile aferente.

Măsura este valabilă atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice și se aplică tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv. Suspendarea ratelor bancare va opera până la finalul anului 2020. Durata contractuală se va prelungi corelativ.

PSD consideră că măsurile anunțate de Guvern pentru sprijinirea economiei sunt mai degrabă măsuri de tatonare, care nu răspund nevoilor urgente ale firmelor și populației.

„Guvernul trebuia să ia măsuri curajoase, ferme și clare de susținere a populației și a mediului de afaceri. Am văzut, în schimb, multă șovăială și o lipsă totală de reacție rapidă. Suntem într-o luptă contracronometru. Mai târziu va fi prea târziu. Suspendarea plății ratelor bancare este o măsură de sprijin a populației în confruntarea cu criza economică generată de epidemie și solicitată de tot mediul de afaceri”, a declarat președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Măsuri de sprijin pentru economie a anunțat și premierul Ludovic Orban în urma ședinței de guvern care a avut loc miercuri.

Plafonul de garantare a creditelor de investiții și de capital de lucru pentru întreprinderi mici și mijlocii a fost majorat cu 5 miliarde lei și poate fi suplimentat cu încă 5 miliarde lei, chiar și până la 15 miliarde lei dacă va fi necesar, dobânda fiind subvenționată integral.

Guvernul a decis totodată sã fie suspendate sau sã nu înceapã mãsurile de executare silitã prin poprire a persoanelor fizice, cu excepția executãrilor silite care se aplicã pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotãrâri judecãtorești pronunțate în materie penalã.

XS
SM
MD
LG