Linkuri accesibilitate

PSD: Comisii de anchetă pentru muncitorii sezonieri și pentru achiziții


Români care pleacă în străinătate pentru munci sezoniere

Partidul Social Democrat a anunțat marți, prin vocea purtătorului de cuvânt al formațiunii Lucian Romașcanu, că va înființa două comisii parlamentare de anchetă.

Prima comisie, pe care social-democrații o numesc „Operațiunea Sparanghel", va avea ca obiect acțiunile autorităților în contextul plecării unui număr mare de cetățeni români ca muncitori zilieri în străinătate în timpul pandemiei de coronavirus.

Subiectul muncitorilor sezonieri care au plecat din România în plină pandemie este unul care a generat controverse puternice, mai ales după episodul de la Cluj când circa 2.000 de persoane s-au înghesuit în parcarea aeroportului fără nicio măsură de prevenție. Oamenii plecau pentru munci agricole în Germania, precum culesul de sparanghel și de aici și numele comisiei de anchetă.

Pe această temă au fost deja audiați în Parlament ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi pe cel al Muncii, Violeta Alexandru, dar PSD și-a exprimat nemulțumirea după audieri privind informațiile primite.

„​Din păcate, răspunsurile miniștrilor au evitat fondul întrebărilor, senatorii neprimind informații importante concrete legate de organizarea operațiunii, implicarea statului în negocieri, sprijinul acordat cetățenilor români aflați în situații financiare și de sănătate precare în țările de destinație”, afirma PSD într-un comunicat de presă.

A doua comisie de anchetă va analiza achizițiile de echipamente medicale efectuate în timpul stării de urgență.

În starea de urgență, care a suspendat timp de două luni mersul normal al legilor în România, autoritățile au primit undă verde să facă achiziții publice directe pentru a preveni și combate pandemia, fără a mai ține cont de limitele legale din domeniul achizițiilor publice. Fiind o situație de criză, urgența a fost considerată mai presus de lege, au justificat autoritățile.

Aceste prevederi au dus la achiziții controversate despre care presa a arătat în repetate rânduri că s-au făcut la prețuri duble sau triple cu numeroase încălcări a procedurile, iar în unele cazuri de firme proaspăt înființate sau cu domeniu de activitate ce nu avea legătură cu sistemul sanitar.

După ce a trecut prin Parlament două moțiuni simple împotriva miniștrilor de la Finanțe și Agricultură, Florin Cîțu și Adrian Oros, PSD a anunțat că vor mai depune două moțiune simple împotriva titularilor portofoliilor de la Educație și de la Afaceri Interne, Monica Anisie și Marcel Vela.

PSD a mai anunțat și că va vota pentru aprobarea hotărârii de guvern privind stare de alertă, dar că va face mai multe amendamente.

Lucian Romașcanu a precizat în declarații de presă de după ședința PSD că PSD ar dori ca măştile de protecție să fie acordate gratuit persoanelor din categoriile vulnerabile, dar a menţionat că s-a pus problema ca persoanele care suferă de anumite afecţiuni şi care nu pot purta masca în spaţiile închise să fie scutite de obligație.

Citești și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG