Linkuri accesibilitate

PSD, decis să nu voteze prelungirea stării de alertă. Continuă infectările cu coronavirus în toată țara


Parlamentarii PSD nu vor vota prelungirea stării de alertă în România, a anunțat marți, purtătorul său de cuvânt al formațiunii, Lucian Romașcanu. În acest timp cresc raportările de cazuri de COVID-19. Marți au fost raportate cazuri de COVID-19 la trei școli din județul Neamț, la o firmă de curierat cu sediul la Ștefănești, la Curtea de Conturi, în București, la batalionul „Neagoe Basarab” din Craiova.

Lucian Romașcanu afirmă că nu există în prezent din partea președintelui sau a specialiștilor niciun fel de dovadă epidemiologică necesară pentru prelungirea stării de alertă.

„Nu e o ofertă și nu aș interpreta-o în această cheie. În primul rând vreau să încep prin a sublinia schimbarea de ton a președintelui care de la «un parlament toxic» am ajuns la «dragi parlamentari». Ideea este în felul următor: Nu avem în acest moment din partea președintelui sau a specialiștilor niciun fel de dovadă epidemiologică necesară prelungirii stării de alertă.

Înseamnă că dumnealor trebuiau cu data de 1 iunie să înceapă testarea în masă, lucru oricum întârziat dincolo de orice normă pe care alte țări în rândul cărora vrem și noi să fim... Nu avem niciun fel de dovadă epidemiologică a situației în care se află România. Noi testăm 4-5000 de teste pe zi ceea ce este extrem de puțin și domnul Iohannis vine și ne spune că trebuie să facem lucrul ăsta.

Nu este convingător pentru că nu vine cu absolut niciun fel de dovadă științifică. În rest, și iertați-mă dacă credeți că această declarație a mea este în notă politică, dar starea de alertă de până acum a însemnat achiziții făcute fără nicun fel de respectare a procedurilor, a însemnat angajări de oameni pe funcții cum nu putem uita acel chelner sau șef de pompe funebre pus șef de spitale, înseamnă tot felul de tunuri financiare care nu pot fi legitimate de PSD prin votul unei prelungiri de stare de alertă. În acest moment, cu argumentele date de președinte, decizia PSD este de a nu vota în continuare starea de alertă.

Există mijloace, există OUG, există posiblitățile guvernului de a limita anumite lucruri pe care domnul Iohannis le-a menționat, nu este nevoie de menținerea unei stări de alertă”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD la Digi 24.

Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel la Parlament să nu blocheze prelungirea stării de alertă.

”Stimați parlamentari, fiți responsabili! Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniți Guvernul, atunci putem să controlăm eficient - și am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei. (...) Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte”, a spus șeful statului.

24 de angajați ai FAN Courier, infectați cu coronavirus

Compania a declanșat deja procedurile stabilite prin planul pentru situații de criză COVID-19, astfel încât activitatea curentă să se desfășoare în condiții normale.

„Majoritatea angajaților testați pozitiv erau deja în izolare la momentul efectuării testelor și toți contacții direcți ai acestora au fost izolați și au intrat în carantină la domiciliu pentru 14 zile, conform protocolului medical în vigoare. Personalul izolat reprezintă un procent mic din totalul personalului care activează în HUB-ul din Ștefănești. În plus, echipele din depozitul FAN Courier sunt autonome și nu interacționează, astfel că riscul de infectare între echipe este minim. Activitatea companiei se desfășoară la parametri normali, echipele FAN Courier fiind pregătite anterior pentru un astfel de scenariu. Pentru siguranța sanitară a angajaților vom intensifica controlul și triajul epidemiologic”, a declarat Cornel Morcov, Chief Commercial Officer FAN Courier.

Compania a achiziționat și distribuit fiecărui angajat, încă de la debutul crizei, măști și mănuși, ca măsură de prevenție, a achiziționat dezinfectant, ca măsură de sănătate și igienă în muncă și a cerut managerilor din toată țara să monitorizeze constant starea de sănătate a angajaților.

„Ne preocupă starea de sănătate a membrilor echipei FAN Courier și suntem conștienți că, acum, avem o responsabilitate suplimentară în relația cu beneficiarii serviciilor noastre. De aceea, întreg depozitul Ștefănești a fost dezinfectat deja printr-o procedură cu nebulizare și am transmis tuturor colegilor din țară informații despre măsurile pe care le pot lua în mod independent, în scopul limitării oricăror riscuri de infectare pentru ei, familiile lor și colegi. Prin intermediul managerilor zonali, monitorizăm permanent situația absențelor medicale”, a explicat George Tăchescu, Chief Operations Officer FAN Courier.

„Este important de știut că nu există risc de infectare nici pentru angajați și nici pentru beneficiarii expedițiilor, prin intermediul coletelor sau plicurilor expediate”, au adăugat reprezentanții companiei.

Trei școli din Neamț și-au întrerupt pregătirea pentru examene din cauza COVID-19

Trei școli din județul Neamț au oprit pregătirile pentru examene după ce au fost confirmate trei cazuri de COVID-19 la o femeie de serviciu și la doi părinți.

Șeful ISJ Neamț, Mihai Obreja, a declarat pentru Mediafax că niciun elev și niciun cadru sau personal didactic nu este infectat cu coronavirus.

La o școală din Piatra Neamț a fost suspendată pregătirea elevilor de clasa a 8-a după înregistrarea unui caz confirmat la o femeie de serviciu.

Decizia a fost luată pentru a nu pune în pericol siguranța copiilor.

„La celelalte două școli, din comuna Gâdinți și din municipiul Roman, au fost confirmați pozitiv părinții a doi elevi, iar copiii au fost plasați în izolare la domiciliu”, a spus Obreja.

Pregătirea elevilor în cele trei școli continuă online, iar spațiile sunt dezinfectate.

Coronavirus la Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a anunțat marți Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București despre infectarea cu noul coronavirus a unui angajat al Biroului de Audit Intern al instituției.

Accesul în instituție a fost restricționat inclusiv pentru angajați, până la finalizarea anchetei epidemiologice, activitatea instituției urmând să fie reluată miercuri.

Un militar din batalionul „Neagoe Basarab”, infectat cu noul coronavirus. Alți doi prezintă simpome

Un militar al Batalionului 26 Infanterie ,,Neagoe Basarab" din Craiova a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș" din localitate după ce a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Alți doi militari care au simptome așteaptă rezultatele testelor.

„La nivelul unității au fost luate toate măsurile prevăzute pentru aceste situații. În acest sens, a fost desfășurată de urgență o anchetă epidemiologică de către personalul medical al unității împreună cu specialiști din cadrul Spitalului Militar de Urgență Dr. Ștefan Odobleja. În urma acestor proceduri, au fost identificați contacții direcți ai militarului confirmat pozitiv, aceștia fiind trimiși la domiciliu în autoizolare, conform procedurilor standard stabilite la nivel național”, transmite Ministerul Apărării Naționale. ​

Președintele Iohannis a anunțat marți, după ședința cu premierul și mai mulți miniștri, că prelungirea stării de alertă este necesară pentru a putea gestiona mai departe pandemia de coronavirus.

Klaus Iohannis a anunțat și noul set de măsuri de relaxare implementate după 15 iunie, precum redeschiderea mall-urilor, grădinițele și creșele private, sălile de fitness și se vor putea organiza evenimente private cu un număr limitat de participanții.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG