Linkuri accesibilitate

PSD depune astăzi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban


Oficialii guvernamentali îl acuză pe Marcel Ciolacu că folosește moțiunea ca „o acțiune de PR" înainte de Congresul PSD

Moțiunea de cenzură a PSD va fi depusă luni în Parlament, iar președintele interimat al PSD, Marcel Ciolacu, speră că ea să fie citită tot în această săptămână pentru ca votul să fie anunțat ulterior.

„Mâine (luni – n.r.) PSD va depune moțiunea de cenzură la Parlament și în cursul săptămânii viitoare va avea loc și citirea moțiunii, urmând să programăm votul”, a anunțat Ciolacu, duminică seară, în timpul lansării candidaților PSD pentru București.

Ulterior, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Ciolacu a anunţat că moţiunea de cenzură se intitulează „Guvernul PNL - de la pandemie la pandemită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor" și va avea semnăturile a 202 parlamentari PSD.

„În noaptea aceasta, echipa de la partid o să o finalizeze. Mâine, aşa cum am promis, o să o depunem. Se intitulează „Guvernul PNL - de la pandemie la pandemită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor". Este semnată de 202 parlamentari, tot grupul PSD", a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Președintele interimat al PSD a arătat că discută cu restul liderilor partidelor parlamentare pentru a obține sprijinul necesar astfel încât să strângă cele 233 de voturi necesare pentru demiterea guvernului Orban.

„Cred că, după citirea ei, nu vor mai exista forţe politice responsabile care să nu voteze moţiunea. Am cumulat tot - haosul din gestionarea pandemiei, lipsa de credibilitate a guvernului, sfidarea românilor prin tot felul de chermeze şi fraternizări cu interlopii, dezastrul economic, nerespectarea legilor privind alocaţiile, pensiile şi, mai nou, salariile profesorilor, ţinerea spitalelor închise, scăderea nivelului de trai şi furtul din banii românilor confirmat de raportul Curţii de Conturi", a declarat Marcel Ciolacu.

Depunerii moțiunii de cenzură pe 17 august a fost anunțată de Marcel Ciolacu încă de miercurea trecută cu ocazia prezenței în plenul Parlamentului a premierul Ludovic Orban pentru prezentarea raportului privind măsurile luate în perioada pandemiei.

„Cu sprijinul constant al președintelui Iohannis ați distrus pas cu pas România. Peste un milion de șomeri, sute de mii de întreprinzători cu afacerea închisă, întreaga țară dată peste cap. Grija Guvernului a fost sifonarea banilor publici pentru interesele PNL pentru a vă menține la putere ați sabotat interesele românilor.

Gata, s-a umplut paharul. PSD nu va mai permite ca România să se scufunde. Pe 17 august, PSD va depune moțiune de cenzură. Considerăm că e timpul să plecați acasă sau la pușcărie, în funcție de faptele fiecăruia", a afirmat Marcel Ciolacu, în discursul din plenul Parlamentului de miercuri.

În replică, oficialii guvernamentali l-au acuzat pe Marcel Ciolacu că folosește iresponsabil moțiunea de cenzură drept „o acțiune de PR" înainte de Congresul PSD din 22 august când candidează pentru șefia formațiunii.

„Din perspectiva noastră, această moțiune este exclusiv despre candidatura la președinția PSD a lui Marcel Ciolacu, nu este nici măcar despre PSD, este pur și simplu un gest de PR politic pentru dl. Ciolacu. Este și cinic, și iresponabil. De fapt, numai un partid iresponsabil ar lăsa țara fără un guvern cu puteri depline în perioadă de pandemie, cu criză economică suprapusă peste cea sanitară. Este exact acțiunea politică tipică PSD", a declarat vicepremierul Raluca Turcan, într-un interviu pentru Europa Liberă.

PSD are nevoie de sprijinul altor formațiuni pentru a strânge cele 233 de voturi pentru trecerea moțiunii de cenzură. În urmă cu o săptămână, Victor Ponta a anunțat că parlamentarii formațiunii sale vor vota moțiunea de cenzură. Este de așteptat ca și ALDE să sprijine moțiunea pentru că s-a poziționat alături de PSD la toate voturile importante din perioada pandemiei.

În schimb, UDMR nu va semna moțiunea de cenzură inițiată de Partidul Social Democrat dar nu a luat, încă, o decizie cu privire la vot, a spus joi, într-un interviu acordat RFI, liderul senatorilor UDMR, Attila Cseke.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG