Linkuri accesibilitate

PSD: Doar 12 companii din 96.000 câte s-au înscris în programul IMM Invest au primit credite


Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD

Partidul Social Democrat a acuzat, prin vocea purtătorului de cuvânt Lucian Romașcanu, că doar 0,012% din companiile care s-au înscris pentru a primi credite garantate de stat prin programul IMM Invest au și reușit să primească banii.

În perioada 20.04, de când a pornit cu greu IMM Invest şi până pe 14 mai la ora 11, doar 12 companii din 96.000 câte s-au înscris în programul IMM Invest au primit credite. 12 înseamnă 0,012%. Nu putem da vina pe nebancabilitatea IMM-urlor româneşti, cum am auzit diverse mesaje ale diverşilor purtători de mesaje ale puterii”, a afirmat Lucian Romașcanu într-un comunicat de presă.

Situația ar fi cauzată de faptul că băncile preferă să împrumute statul despre care oficialul PSD susține că se împrumută „cu o viteză aiuritoare şi la dobânzi mari”.

Nu au cum companiile româneşti să fie 0,012 la sută bancabile. Este imposibil şi asta arată că, pe lângă faptul că este doar un poştaş Guvernul, trimiţând dosarele către bănci, este şi un poştaş incompetent. Nu am văzut nicio comunicate a domnului Cîţu, care altfel este foarte vocal, în ce stadiu sunt protocoalele încheiate cu cele 22 de bănci la care se apelează pentru acest program. Eşecul cred că are şi o altă explicaţie: dl Cîţu se împrumută cu o viteză aiuritoare şi la dobânzi mari ceea ce face ca băncile, credem noi, să nu fie interesate să finanţeze companiile atâta timp cât au cel mai bun client cu putinţă şi anume statul. Putem fi contrazişi în cazul IMM Invest că statul este cel care garantează, dar una este performanţa pentru a credita microîntreprinderile şi IMM-urile şi alta este performanţa când împrumuţi statul. Este un eşec, 12 din 96.000”, a adăugat reprezentantul PSD.

În plus, PSD a acuzat guvernul de faptul că 903.870 de copii nu au acces la învăţământul online, invocând unstudiu IRES, și nu 250.000 cât a estimat Guvernul.

Lucian Romaşcanu a precizat că PSD are în lucru trei moţiuni simple care urmează să fie depuse împotriva miniştrilor de Interne, Marcel Vela, Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Educaţiei, Monica Anisie.

În ceea ce priveşte eventuala depunere a unei moţiuni de cenzură, reprezentantul PSD spune că aceasta va fi pregătită.

Da, o moţiune de cenzură se va pregăti, decizia politică este, cel puţin în acest moment, să nu depunem cât timp există stare de alertă, pentru a nu pune în pericol actul de guvernare pe această perioadă, dar dacă lucrurile vor merge din ce în ce mai prost, cum se dovedeşte a fi, probabil că o să o depunem, va trebui să negociem şi cu alte forţe politice din Parlament, noi fiind minoritari şi o să vedem ce o să se întâmple”, a adăugat Lucian Romaşcanu.

Reamintim că un număr de 12 firme au fost acceptate de bănci la creditare, iar 312 firme solicitante au fost respinse de bănci, în mai bine de două săptămâni de la lansarea programului guvernamental IMM Invest România, a informat, joi, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentruu IMM (FNGCIMM).

Situația IMM Invest în perioada 28 aprilie - 14 mai 2020, ora 11.00:

  • 96.240 de cereri se afla inregistrate in aplicatia www.imminvest.ro, din care 48.712, reprezentand peste 52% din total cereri au fost transmise catre cele 22 de banci partenere in program.
  • In urma analizei de solvabilitate a bancilor conform normelor interne de creditare, finantatorii au aprobat credite de investitii sau pentru capital de lucru pentru un numar de 12 IMM -uri.
  • Un numar de 319 solicitari de creditare au primit refuz din partea bancilor, urmand ca aceste companii sa isi exercite dreptul oferit de programul IMM INVEST de a aplica pentru finantare la alt finantator participant in program.

Programul permite IMM-urilor afectate de criza COVID-19 să-și asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau mai multor credite pentru realizarea de investiții garantate de Fondul Național de Garantare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, în numele și contul statului român prin Ministerul Finanțelor Publice.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG