Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea, discurs electoral: inamici, Iohannis și Pro România. Naționalism și protecționism în favoarea „roșiei de Teleorman”


Liviu Dragnea, liderul PSD, și-a indicat țintele din campania electorală
Liviu Dragnea, liderul PSD, și-a indicat țintele din campania electorală

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a deplasat, sâmbătă, la conferința județeană a PSD Caraș-Severin, unde a ținut un discurs care poate fi încadrat în categoria electorală. S-a declarat un lider proeuropean, însă a spus că „nu bate câmpii” cu criticile la adresa băncilor și companiilor străine care doresc să investească în exploatarea gazelor din Marea Neagră. Liderul PSD a spus că este patriot și vrea prosperitate pentru afacerile autohtone. „Nu mă lăsați singur!”, le-a mai cerut el colegilor din partid când le-a vorbit despre ce înseamnă să fi patriot.

Principala țintă a lui Liviu Dragnea a fost, însă, președintele Klaus Iohannis, pe care l-a acuzat că „nu a făcut nimic bun pentru România în patru ani și jumătate” și despre care a spus „că nu trebuie să mai prindă un nou mandat de președinte”.

Ce suflet ai să blochezi bugetul României, când 4 milioane de copii nu primesc alocație mărită de la 1 martie?

"Ce-a făcut acest domn în România? Ce-a făcut Iohannis patru ani? Este o întrebare atât de simplă: ce a făcut acest om cât a fost preşedinte? Eu nu am găsit un singur lucru, o acţiune, un gest care să fi ajutat România sau pe români, absolut nimic. În schimb, am văzut că este deasupra legii. E de notorietate, sunt documente cu case mătrăşite. Dă socoteală? Nu! Zeci de dosare care au fost închise de către acelaşi om în jurul căruia face gardă să nu cumva să fie schimbat de acolo", a spus Dragnea.

Retorica liderului PSD a omis să menționeze că președintele României, pe perioada mandatului, nu poate fi cercetat de procurori, întrucât beneficiază, pe perioada mandatului, de imunitate absolută. De asemenea, din discursului președintelui Camerei Deputaților au lispsit referirile la audierea soției lui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, la Parchetul General într-un dosar privind închirierea unui imobil.

Dan Perjovschi, Păpușarii Justiției
Dan Perjovschi, Păpușarii Justiției

Prima doamnă a fost citată pentru a fi audiată într-un dosar deschis în urma unui denunţ depus de SC Jurindex Media SRL, societatea care administrează site-ul Lumeajustitiei.ro, reprezentată de jurnalistul Răzvan Savaliuc, împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, a soţiei acestuia, Carmen Iohannis, precum şi împotriva notarului Radu Gabriel Bucşă, reclamaţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care abuz în serviciu, fals intelectual, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.

Liviu Dragnea l-a acuzat, ca și în alte rânduri, pe șeful statului că a blocat activitatea Guvernului prin refuzul de a-i numi pe Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici ca miniștri. Cei doi s-au retras după aproape două luni în care nu au primit avizul prezidențial, iar PSD i-a numit pe Răzvan Cuc la Transporturi și pe Daniel Suciu la Dezvoltare.

Desenul zilei de Dan Perjovschi
Desenul zilei de Dan Perjovschi

O altă critică la adresa lui Iohannis a liderului PSD a invocat și contestarea la CCR a bugetului de stat. În opinia liderului PSD, 4 milioane de copii nu au primit alocația mărită de la 1 martie, o aluzie la faptul că absența promulgării Legii bugetului nu permite plata acestei creșteri pentru copii, o propunere a PNL în timpul dezbaterilor parlamentare ale legii. Legea bugetului a intrat în dezbaterea Parlamentului în luna februarie, cu o întârziere de trei luni față de cutumă.

De asemenea, Dragnea l-a mai acuzat pe șeful statului că „vorbește de rău România” în intâlnirile cu oficialii străini.

Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

​”Eu sunt pro-european convins. Cred foarte mult în asta”, a spus Liviu Dragnea, a adăugat că „vrea un parteneriatul strategic cu SUA mai intens decât este acum”. El le-a cerut colegilor de la PSD, celor care vor fi europarlamentari, să apere interesele României în orice dezbatere.

Dragnea a deschis astfel o altă temă-cheie din discursul de la reuniunea PSD de la Caraș-Severin. Fără să retracteze declarațiile antieuropene de la discursul precedent, din decembrie, la Consiliul Național PSD, de data aceasta Liviu Dragnea și-a asumat naționalismul, pe care l-a numit „patriotism”.

”Sunt deranjați că am zis și noi, totuși, băncile să mai sprijine și economia, dobânzile să fie mai mici totuși decât sunt acuma. Asta doare? Deranjează? Să ne trateze și pe noi ca pe ceilalți. Îi doare că am început să vorbim serios despre alimentele otrăvite care intră în România. Nu avem dreptul să știm dacă le dăm copiilor noștri lapte sănătos? Nu trebuie să mă lăsați singur”, a spus Dragnea.

„De ce roșia de Teleorman n-ar fi mai bună decât orice roșie din Spania...sau orice altă țară?”

Reluând tema „alimentelor otrăvite”, de data aceasta Liviu Dragnea a dat exemplul „roșiei de Teleorman”. „De ce roșia de Teleorman n-ar fi mai bună decât orice roșie din Spania...sau orice altă țară?”, a spus Dragnea, referindu-se la prezența legumelor și a fructelor din import pe rafturile supermarketurilor. El a spus că și producătorii din România trebuie să aibă loc în magazinele mari.

Referire a existat și la adresa Legii offshore, liderul PSd arătând că a venit timpul când românii nu mai pot asista „cum vin unii”, iau zăcămintele din subsol fără ca statul să aibă beneficii.

Liderul PSD a mai spus că nu mai există afaceriști autohtoni care să participe la licitațiile deschise de primării pentru că „au fost terminați de antifraudă, procurori și ANAF”.

Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

Dragnea le-a mai cerut colegilor săi să nu se demobilizeze în fața plecărilor spre Partidul ProRomânia, condus de Victor Ponta. Și i-a amenințat pe cei care au părăsit PSD, afirmând că se va vorbi despre câți securiști și câți masoni se aflau printre ei. Dragnea a mai spus că această PRO România este creat de servicii, așa cum fusese creat și partidul lui Gabriel Oprea, UNPR, cel care în timpul administrației Băsescu s-a fondat pe dezertările din rândul parlamentarilor PSD.

În discursul lui Liviu Dragnea, partidele de opoziție nu au fost atacate, deși reuniunea la care a participat la Caraș Severin se desfășoară cu doar trei săptămâni înainte de demararea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.

Liderul PSD a fost întâmpinat de protestatari la Reșița cu huiduieli.

XS
SM
MD
LG