Linkuri accesibilitate

Propagandă din bani publici | PSD și PNL au pompat milioane de lei în presă în timpul crizei politice


Subvenția majorată este folosită de PSD și PNL pentru a-și promova rapid mesajele în presă și în online. Imagine de la protestul din Parlament al unor reprezentanți ai societății civile după formarea Coaliției PNL - PSD.
Subvenția majorată este folosită de PSD și PNL pentru a-și promova rapid mesajele în presă și în online. Imagine de la protestul din Parlament al unor reprezentanți ai societății civile după formarea Coaliției PNL - PSD.

Principalele partide din noua Coaliție de guvernare au alocat cele mai mari resurse către presă după izbucnirea crizei politice. În luna octombrie, s-a înregistrat un record al sumelor folosite de PNL și PSD pentru presă și propagandă în 2021.

Partidele au dreptul legal să folosească banii primiți ca subvenție de la bugetul de stat pentru promovarea în presă și pentru propagandă. La scurt timp după dărâmarea guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, pe 5 octombrie, PNL și PSD au început o adevărată campanie mediatică și pe site-urile de socializare pentru a-și promova pozițiile oficiale.

Bătălia pentru distribuirea mesajelor se vede în datele de la Autoritatea Electorală Permanentă, deoarece fiecare partid care încasează subvenția are obligația de a transmite, pe capitole, cum a folosit banii publici. Lipsa de transparență nu indică și beneficiarii resurselor financiare, partidele având grijă să nu dezvăluie și identitatea celor care au primit banii.

PNL și PSD se numără printre partidele care primesc sume consistente de la bugetul de stat, mai ales după ce guvernul Cîțu a decis, la rectificarea din luna septembrie, să aloce încă 87 de milioane de lei pentru partide. Important este că plățile către presă și propagandă reprezintă un procent semnificativ din bugetul celor două formațiuni politice.

Spre exemplu, PSD a alocat, în primele nouă luni, pentru acest capitol 66,84% din suma cheltuită din subvenție, PNL are un procent de 58,29%, iar USR 6.64%.

Financiar, PSD a plătit peste 21 de milioane (4.2 milioane de euro) în intervalul ianuarie – septembrie, PNL peste 11 milioane de lei, iar USR peste 780.000 de lei.

Banii din subvenție care au fost folosiți pentru presă și propagandă în primele 9 luni din 2021. Sursa. Date AEP
Banii din subvenție care au fost folosiți pentru presă și propagandă în primele 9 luni din 2021. Sursa. Date AEP

Cum au primit mai mulți bani datorită rectificării bugetare, prima lună fiind octombrie, PNL și PSD au pompat și mai mulți bani în presă și pentru propagandă.

S-a ajuns astfel ca PNL, sub conducerea lui Florin Cîțu, să folosească 5,5 milioane de lei (1,1 milioane de euro), într-o singură lună doar pentru promovare. Până în octombrie, media partidului era de 1,2 milioane de lei (240.000 de euro) pe lună pentru presă și propagandă.

Banii folosiți de PNL pentru presă și propagandă, ianuarie - octombrie 2021
Banii folosiți de PNL pentru presă și propagandă, ianuarie - octombrie 2021

Explozia s-a înregistrat și în dreptul PSD. Partidul a plătit 5,48 milioane de lei (1,1 milioane de euro), doar în luna octombrie. În primele nouă luni, media partidului la acest capitol era de 2.3 milioane de lei lunar ( 460.000 de euro).

Banii plătiți de PSD pentru presă și propagandă, ianuarie - octombrie 2021
Banii plătiți de PSD pentru presă și propagandă, ianuarie - octombrie 2021

USR, partidul care a pierdut guvernarea, nu a folosit la fel de mulți bani pentru distribuirea propriilor mesaje. Conform datelor consultate de Europa Liberă, suma finală pentru luna octombrie a fost de 125.191 de lei (25.000 de euro).

Un calcul arată că PNL și PSD au cheltuit fiecare de 44 de ori mai mulți bani decât USR în octombrie.

Principalele mesaje distribuite în luna octombrie de PNL au constat în indicarea USR drept responsabil pentru ruperea Coaliției de guvernare. Mesajele au fost distribuite pe Facebook, dar și pe mai multe site-uri, fără ca liberalii să indice că au cumpărat spațiu editorial.

Ultima subvenție pe 2021

Partidele au încasat și ultima subvenție pe 2021, suma totală fiind de aproape 38 de milioane de lei. Într-un an care nu a fost unul electoral, guvernul a decis să aloce o sumă similară cu cea din anii electorali precedenți. Nu a existat o justificare pentru această subvenție încasată de partide.

Mai mult, s-a dovedit că nu toată subvenția a fost cheltuită, în conturile partidelor rămânând zeci de milioane de lei. Totodată, presa a avut de câștigat de pe urma majorării subvenției, deoarece au crescut și sumele plătite de partide. Fenomenul are loc însă fără o transparență totală, nici mass-media, dar nici partidele, nu au interesul ca sumele primite sau plătite să ajungă în spațiul public.

  • PSD – 14.924.909 lei
  • PNL – 12.652.565 lei
  • USR – 6.820.730 lei
  • AUR – 3.020.684 lei
  • PMP – 780.883
  • Pro România – 564.203 lei

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG