Linkuri accesibilitate

Decizie în Coaliție. Alegeri prezidențiale pe 24 noiembrie și 8 decembrie. Parlamentare, pe 1 decembrie, de Ziua Națională


PSD și PNL s-au pus de acord în privința datelor alegerilor prezidențiale și parlamentare. Colaj Europa Liberă: Marcel Ciolacu (s), Nicolae Ciucă (d).
PSD și PNL s-au pus de acord în privința datelor alegerilor prezidențiale și parlamentare. Colaj Europa Liberă: Marcel Ciolacu (s), Nicolae Ciucă (d).

PSD și PNL anunță că alegerile prezidențiale și cele parlamentare vor fi intercalate. Primul tur al prezidențialelor va fi pe 24 noiembrie. Urmează alegerile parlamentare pe 1 decembrie și, pe urmă, turul doi al prezidențialelor, pe 8 decembrie.

Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că joi va fi aprobată în Guvern hotărârea privind datele alegerilor prezidențiale și parlamentare. Guvernul se reunşte în şedinţă la ora 13.00.

Nicolae Ciucă a mai spus că PNL şi PSD vor avea candidaţi proprii la Preşedinţie.

Decizia coaliției privind datele alegerilor vine după săptămâni în care PSD și PNL nu s-au putut pune de acord în privința datei alegerilor prezidențiale și parlamentare.

PSD își dorea ca alegerile prezidențiale și parlamentare să aibă loc în septembrie. PNL însă a cerut ca alegerile să aibă loc în luna octombrie sau noiembrie.

Marcel Ciolacu a convocat consultări cu partidele politice pe tema datelor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare.

Luni și marți, la discuții au participat reprezentanţii USR, AUR, UDMR, SOS România, ai Grupului minorităţilor naţionale, ai PUSL, REPER şi Forţei Dreptei.

Premierul a spus la finalul consultărilor că toţi participanţii la discuţii au solicitat ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil.

Acum, consens. Săptămâna trecută, ironii

Stabilirea noilor date pentru alegerile prezidențiale și parlamentare vine după o perioadă în care PSD și PNL s-au atacat reciproc.

PSD a acuzat PNL că nu își onorează acordul prin care data alegerilor era fixată inițial pe 15 septembrie.

La rândul său, PNL a transmis că dorește ca organizarea alegerilor să facă în termen constituțional și l-a criticat pe Marcel Ciolacu pentru convocarea de consultări, o prerogativă a președintelui, nu a prim-ministrului.

Premierul Marcel Ciolacu a criticat rezistența PNL față de stabilirea datei alegerilor prezidențiale pe 15 septembrie.

„Ţopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri şi, din punctul meu de vedere, trebuie să înceteze”, spunea premierul la începutul ultimei ședințe de guvern în care putea fi stabilită data alegerilor prezidențiale pe 15 septembrie.

Anterior, prim-ministrul lansase primul atac clar la adresa lui Nicolae Ciucă căruia îi transmitea că „onoarea nu este numai pe panouri, este şi în discuţii”, făcând referire panouri din întreaga țară care ar promova cartea „Un ostaș în slujba țării”.

La rândul lui, Nicolae Ciucă i-a înregistrat lui Marcel Ciolacu un scurt mesaj video.

„Afară este foarte cald. Asta da, pot să înţeleg. (...) Atunci când vine vorba de alegerile prezidenţiale trebuie să rămânem în prevederile legale şi în termenele legale”, spunea Nicolae Ciucă, care cerea partenerilor de guvernare revenirea la negocieri.

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu îl atacase și el pe liderul PNL.

„Un poznaş în slujba ţării”, așa îl descria Sorin Grindeanu pe Nicolae Ciucă, la finalul lunii iunie, pe Facebook.

Replica liberalilor a venit de la deputatul PNL Florin Roman, căruia reproșa că se face că lucrează.

„Guvernul României caută premier! Găsitorului recompensă: o bere! Dl Ciolacu trăieşte zile caniculare pe terasele din Koln, Munchen, Frankfurt şi Bruxelles, la o halbă de bere, printre fanii echipei naţionale, dar şi printre socialiştii europeni”, scria Florin Roman pe rețelele sociale.

În ciuda certurilor din ce în ce mai contondente, observatorii spun că cele două partide rămân legate de un interes comun puternic, păstrarea majorității și a guvernării. De aceea, discursul venit din ambele părți este că nici PSD, nici PNL nu vor rupe coaliția de guvernare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG