Linkuri accesibilitate

PSD reclamă la Bruxelles schimbarea legislației electorale


Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, se bazează pe o cutumă europeană care stabilește că legislația electorală nu se schimbă înainte de alegeri
Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, se bazează pe o cutumă europeană care stabilește că legislația electorală nu se schimbă înainte de alegeri

Interimarul de la șefia PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul său va scrie Comisiei Europene, Parlamentului European și tuturor europarlamentarilor pentru a semnala „abuzul” pe care vrea să-l facă guvernul PNL prin schimbarea legilor electorale cu doar câteva luni înainte de locale, pentru ca acestea să poată fi organizate în două tururi de scrutin.

„Am mai luat o decizie, să trimitem o scrisoare din partea PSD atât președintei Comisiei Europene, cât și grupului social-democrat din Parlamentul European și la președintele Parlamentului European și la toți europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a Curții Constituționale și a unei recomandări a Comisiei de la Veneția. nu ai dreptul, într-un stat european, sub nicio formă să modifici legile electorale cu două-trei luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României așa ceva și sperăm nici să nu se întâmple (…). Sub nicio formă nu ai dreptul să modifici legi electorale cu două-trei luni înainte de alegeri”, a spus Marcel Ciolacu, marți, la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD.

Premierul Ludovic Orban a spus vineri că va găsi cea mai bună soluție pentru a putea modifica legea astfel încât cetățenii să-și poată alege primarul în două tururi de scrutin la localele din acest an. El a spus că nu exclude nici asumarea răspunderii în parlament și nici chiar adoptarea modificărilor prin ordonață de urgență.

Declarațiile lui Orban despre modificarea legii pentru ca primarii să poată fi aleși în două tururi de scrutin au fost făcute după întâlnirea pe care premierul a avut-o vineri, la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis pentru stabilirea strategiei privind declanșarea alegerilor anticipate.

Proiectul este momentan blocat la Camera Deputaților, la o comisie de cod electoral, de unde liberalii vor încerca aducerea sa în dezbaterea plenului. În cazul în care această variantă nu va funcționa, premierul Ludovic Orban a spus că este dispus ori să-și angajeze răspundere în parlament, ori să-l adopte prin ordonanță de urgență.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG