Linkuri accesibilitate

PSD se leapădă de Dragnea. Partidul amână Congresul și se agață de Uniunea Europeană în plin război pentru putere internă


Viorica Dăncilă poate rămâne președinte interimar al PSD până în luna septembrie.
Viorica Dăncilă poate rămâne președinte interimar al PSD până în luna septembrie.

Congresul PSD ar putea să fie amânat pentru prima decadă a lunii septembrie, iar puterea în partid să fie asigurată de tandemul Dăncilă - Stănescu. Condamnarea lui Liviu Dragnea și eșecul din alegeri au băgat PSD în ședințe, partidul căutând un colac de salvare.

Lupta pentru putere din PSD ar putea să se întindă pe mai bine de patru luni, iar până atunci ar urma să aibă loc alegeri în toate organizațiile județene. Mai mult, la viitorul Congres ar urma să fie schimbată modalitatea de alegere a președintelui partidului, în sensul renunțării la formula actuală cu un vot din partea tuturor membrilor. Formula este agreată de Paul Stănescu, dar și de alți lideri din teritoriu.

Până la stabilirea datei Congresului, PSD îi va propune președintelui Iohannis pe Ana Birchall pentru ministerul Justiției, pe Roxana Mânzatu pentru Fonduri Europene, pe Natalia Intotero pentru ministerul Românilor de pretutindeni și pe Titus Corlățean pentru poziția de vicepremier. Ședinta Comitetului Executiv a durat mai bine de cinci ore și a fost precedată de mai multe discuții în cadrul PSD.

Dragnea, principalul nume rostit în lipsă la ședințele PSD

„Am stat ca mârlanii, ca dobitocii, avea Dragnea putere dacă nu stăteam noi ca ghioceii?”, se întreabă retoric un lider PSD.

„Suntem ca o oală sub presiune de pe care s-a luat capacul, acum s-a vărsat și toți suntem liberi să spunem ce vrem. Înainte, dacă se supăra cel de sus erai gata, acum respirăm”, îl completează altul.

„Codrin Ștefănescu i-a ajutat pe ceilalți să câștige”, rostește un alt lider social-democrat.

PSD trăiește din nou în libertate. Social-democrații au încercat să profite de ea și să afle pe parcursul mai multor ședințe cine a provocat valul care i-a lovit și care sunt soluțiile pentru viitor.

Criza profundă a fost recunoscută de mulți social-democrați în cadrul Biroului Permanent Național. În acest climat, mai multe grupări din PSD încearcă să pună mâna pe putere după dispariția subită a lui Liviu Dragnea.

Pentru a umple rapid vidul de putere, s-a luat decizia ca Viorica Dăncilă să preia până la Congres funcția de președinte interimar, iar Paul Stănescu pe cea de președinte executiv interimar.

Dăncilă a jucat rolul liderului, a chemat șefimea din teritoriu la Rin

Viorica Dăncilă și-a luat rolul în serios și i-a chemat, luni seara, pe toți liderii din teritoriu la hotelul Rin, care aparține fraților Negoiță. Vicepreședintele PSD, Robert Negoiță, este cunoscut în partid pentru adversitatea față de Dragnea. La masă cu toți, Viorica Dăncilă a spus că este pregătită să își asume conducerea interimară și că va face totul pentru a ține partidul unit. Secondată de Paul Stănescu, omul care a ajutat-o să preia rapid puterea în partid și să reziste în ultima perioadă asaltului la care a fost supusă din partea lui Liviu Dragnea, premierul a închis repede discuția privind cine preia imediat puterea.

Mai mult, aceasta a anunțat că a vorbit cu Călin Popescu Tăriceanu, iar Coaliția de guvernare merge mai departe.

„Au fost invitați toți liderii de organizații care au putut ajunge la această ședință. S-a dorit să fie prezente toată grupările, să vorbim ce trebuie să facem imediat. Nu am vorbit despre candidaturile la Congres. După aceea, fiecare negociază cu cine vrea, acum trebuia să rezolvăm această problemă”, a declarat un lider PSD pentru Europa Liberă.

Nu uităm cine a fost Viorica Dăncilă și cum a fost umilită de Dragnea. Când a pus-o premier, Dragnea a chemat-o dintr-un colț al sălii unde stătea și, de față cu noi, a pus-o să promită că face ce îi cere partidul. Că nu ascultă de Securitate, că dă Ordonanțe. Nu poți face reformă cu Viorica Dăncilă, nu pot uita imaginea când Dăncilă dădea din cap și îl aproba pe Dragnea”, a povestit pentru Europa Liberă un social-democrat.

“Paul Stănescu ne-a spus că îi pare rău de ce i s-a întâmplat lui Dragnea, dar că acesta nu a știut să renunțe la putere atunci când i s-a cerut anul trecut pentru a nu expune partidul”, a spus un alt lider social democrat prezent la întâlnire.

Au fost lăsați să vorbească toți liderii din teritoriu, iar curentul majoritar a fost pentru rămânerea partidului la guvernare. În cadrul ședinței de la Rin, Rodica Nassar a fost propusă să preia funcția de secretar general, iar Marcel Ciolacu pe cea de președinte al Camerei Deputaților.

Marcel Ciolacu a fost printre semnatarii Scrisorii din septembrie 2018, prin care i se cerea lui Liviu Dragnea să plece din fruntea partidului. După înfrângerea rebeliunii din PSD, Marcel Ciolacu nu a fost sancționat, ci a rămas în apropierea președintelui PSD. El a primit chiar și o funcție în conducerea Camerei Deputaților.

După ce l-a atacat pe Liviu Dragnea chiar în seara alegerilor europarlamentare, Marian Oprișan le-a spus colegilor că este dispus să candideze la prezidențiale pentru a-l învinge pe Klaus Iohannis.

La această întâlnire au participat doar liderii de organizații, nefiind invitate alte persoane. Absent de la Rin, Dragoș Benea, președintele PSD Bacău, a lansat la prima oră varianta retragerii PSD de la guvernare în luna iulie. Poziția sa este susținută și de Robert Negoiță, care a declarat luni pentru Europa Liberă că aceasta este singura soluție pentru partid.

Execuții rapide pentru oamenii lui Dragnea

Florin Iordache, Codrin Ștefănescu și Cătălin Rădulescu au fost trecuți din prima zi pe linie moartă, fiind considerați vinovați alături de Dragnea. Iordache nu a fost propus pentru funcția de președinte interimar al Camerei Deputaților, iar Ștefănescu a fost schimbat din funcția de secretar general. În locul lui, a fost aleasă în cadrul Comitetului Executiv Rodica Nassar, președintele PSD Sector 2.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că va exista și o discuție la Guvern cu Darius Vâlcov pentru a i se cere să se retragă pentru a nu pune Executivul într-o situație delicată. Viorica Dăncilă a recunoscut la finalul ședinței Comitetului Executiv că va face această analiză în ceea ce îl privește pe Vâlcov în perioadă următoare.

Premierul a precizat că este exclus să mai colaboreze la Guvern sau partid cu Anca Alexandrescu, considerată umbra de la Guvern pusă de Liviu Dragnea.

Sancțiunile urmează să cuprindă însă mai multe nume.

„Sunt președinți de filială de care ne este rușine. Trebuie să facem alegeri în toate organizațiile, nu mai putem sta alături de toți oamenii puși de Dragnea”, a fost mesajul venit din partea social-democraților.

Colacul de salvare: tema justiției și Uniunea Europeană. “Plătim factura pentru OUG13

Prima schimbare radicală de discurs a PSD după epoca Dragnea se remarcă la raportarea față de tema justiției și cea a Uniunii Europene.

Primul care a anunțat public că tema justiției este închisă pentru PSD a fost ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici. Premierul le-a cerut tuturor membrilor Biroului Permanent Național să încheie orice discuție pe această temă, care a făcut mult rău partidului în ultimii doi ani de guvernare.

„M-am gândit că nu pot pune România în pericol prin activarea articolului 7”, a transmis Viorica Dăncilă la finalul Comitetului Executiv. Ea a recunoscut că i s-a cerut de la partid să dea Ordonanțe de Urgență, dar a refuzat în mai multe rânduri.

De la prima oră, ea a venit cu noul mesaj. „Tema justiției ne-a omorât”, a spus Dăncilă în BPN. Apoi, în fața grupurilor reunite a revenit cu un mesaj pe această temă: “nu mai ieșiți cu tema justiției, nu mai discutați despre acest lucru”.

Poziția sa a fost întărită și de discursul lui Paul Stănescu, dar și alți social-democrați au afirmat că măsurile bune în plan economic au fost puse în umbră de problemele penale ale lui Liviu Dragnea.

Vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea, le-a spus colegilor că acum se plătește factura pentru 10 august, dar și pentru OUG 13.

„Discuția pe justiție a încetat, cei care fură să meargă la închisoare”, a anunțat și Marian Oprișan la finalul Biroului Permanent Național.

Cea mai importantă schimbare a PSD față de perioada Dragnea se dorește a fi în planul relațiilor cu Uniunea Europeană, dar și cu grupul socialiștilor europeni.

„Acum trebuie să schimbăm lucrurile, nu avem ce face. Trebuie să schimbăm lucrurile și la nivel european. O să merg să avem discuții, ar fi păcat să fim excluși la nivel european, trebuie să avem destui prieteni chiar și în grupurile politice” i-a anunțat Dăncilă pe senatorii și deputații PSD.

Poziția sa e contrară celei din ultima perioadă a PSD, care a dus până la înghețarea relațiilor cu Partidului Socialiștilor Europeni.

Viorica Dăncilă va merge săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni, dar și cu cei din familia sa politică. În privința nominalizării pentru funcția de comisar, au apărut voci în PSD care cred că nu ar mai trebui susținută Rovana Plumb.

„Voi merge la Bruxelles, dar nu să ne rugăm să nu ne dea afară”, a precizat premierul la finalul Comitetului Executiv.

Firea se întoarce la vârful PSD, Stănescu face jocurile

Plecată cu scandal din funcția de președinte PSD București, dar și din cea de vicepreședinte PSD, Gabriela Firea își recapătă funcțiile după ce Liviu Dragnea a dispărut. Comitetul Executiv al PSD a votat acest lucru.

Ea a fost invitată în cursul zilei de marți de premierul Dăncilă la o discuție despre problemele Capitalei, la scurt timp după ce s-a încheiat ședința Biroului Permanent Național.

Reîntoarcerea Gabrielei Firea este un mesaj puternic la vârful PSD, mai ales că aceasta s-a numărat printre semnatarii scrisorii de anul trecut. Ea a lăudat buna relație pe care o are cu Paul Stănescu, un lider care a obținut multă autoritate în partid după epoca Dragnea.

Stănescu a fost scos din Guvern la dorința lui Liviu Dragnea, dar fără ca premierul Viorica Dăncilă să-și dorească acest lucru. El a fost cel care a adunat semnăturile pentru Scrisoarea care i-a cerut lui Liviu Dragnea să plece din fruntea partidului. În ultima perioadă, Stănescu este cel care a stat foarte aproape de premierul Dăncilă, aceasta consultându-se des cu liderul din Olt.

Surse social-democrat susțin că Paul Stănescu va renunța la funcția de președinte executiv interimar după Congres și va candida doar pentru o funcție de vicepreședinte.

Gabriela Firea a anunțat că nu dorește să candideze la prezidențiale și nici să se implice în lupta pentru șefia PSD. Cu toate acestea, a recunoscut că mai mulți colegi i-au cerut acest lucru, ea fiind văzută ca o variantă pentru scoaterea partidului din criză.

Olguța Vasilescu și Șerban Nicolae, potențiali candidați la șefia PSD

Primul pas făcut de Olguța Vasilescu a fost să renunțe la funcția de purtător de cuvânt al partidului. Ea și-a motivat gestul prin faptul că s-a încheiat campania electorală.

Surse din PSD au declarant pentru Europa Liberă că Olguța Vasilescu pregătește o candidatură pentru șefia partidului și nu putea rămâne în această perioadă alături de Viorica Dăncilă. Mai mult, ea nu a dorit să deconteze eșecul partidului de la europarlamentare.

Un alt lider care se gândește să candideze pentru funcția de președinte PSD este senatorul Șerban Nicolae. El a dorit să se înscrie în această cursă și în 2015 împotriva lui Liviu Dragnea, dar candidatura sa nu a fost validată.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG