Linkuri accesibilitate

PSD, sub presiune europeană, din cauza OUG pe justiție. Timmermans: „Nu știu dacă Dragnea chiar crede ce spune”


Frans Timmermans nu îl crede pe cuvânt pe Liviu Dragnea: „Vom vedea”.

PSD se află sub presiune dinspre exterior, din partea familiei politice a socialiștilor europeni, dar și din interior, din partea magistraților. Reacția: Dragnea negociază la Bruxelles, dar nu este luat prea în serios, iar premierul Dăncilă anunță că nu renunță la OUG pe justiție.

Întâlnirea avută de Liviu Dragnea în weekend, la Madrid, la congresul Partidului Socialist European, cu trei proeminenți socialiști din Parlamentul European, în încercarea de a le explica ce se petrece cu justiția din România, nu s-a încheiat prea strălucit pentru liderul PSD.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene și candidatul socialiștilor pentru președinția Comisiei în acest an, a declarat, în urma întâlnirii, că Liviu Dragnea „vrea să discutăm, nu vrea să părăsească familia (politică – n.r.), face eforturi pentru ca eventualele neînțelegeri să fie lămurite. În următoarele săptămâni vom vedea dacă putem face acest lucru”.

„Nu știu dacă vom reuși. Nu știu nici dacă Dragnea chiar crede ce spune”, a mai declarat Timmermans, pentru Politico.

Europarlamentarul socialist german Udo Bullmann, care a participat și el la întâlnire, a declarat că „l-am confruntat (pe Dragnea – n.r.) cu dezbaterea dacă în România există o anchetă împotriva lui Timmermans și a lui Jourova. Este absurd și desigur că a trebuit să discutăm despre acest lucru”.

„Am fost foarte clari când am spus că cei care vor să fie parte din familia noastră trebuie să respecte statul de drept”, a mai declarat Bullmann pentru Politico. La întâlnirea de la Madrid a mai participat și liderul socialiștilor bulgari, Serghei Stanișev.

Reacția lui Dragnea a venit, nervoasă, luni la București, liderul PSD arătându-se surprins de declarațiile lui Frans Timmermans și refuzând să le comenteze.

„Eu știu ce am discutat. Am avut o întâlnire cu Frans Timmermans, Serghei Stanișev și Udo Bullmann, o discuție bună, în care am înțeles cum stăm și am înțeles ce își dorește fiecare. Am convenit ca în perioada următoare să avem discuții, ca să nu mai existe informații nereale”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul unei ședințe PSD care s-a desfășurat luni, la Parlament.

„Vreau să mă abțin, ca să nu mai scot vreo perlă”, a mai spus Liviu Dragnea, întrebat despre ordonanța de urgență prin care au fost modificate legile justiției.

Viorica Dăncilă: Nu renunțăm la OUG. Tudorel Toader trebuia să discute cu magistrații înainte

Înainte de întâlnirea cu o parte din reprezentanții magistraților, premierul Viorica Dăncilă a încercat să își asume un rol de arbitru între ministrul Justiției, Tudorel Toader, și magistrații nemulțumiți de modificările aduse prin ordonanță de urgență, la legile justiției.

„Sper ca cei care au exprimat nemulțumiri să vină la Palatul Victoria. Nu vom renunța la OUG. Am văzut ieșiri în spațiul public, care au solicitat să renunțăm la această ordonanță în totalitate. Am spus întotdeauna că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm și la lucrurile bune”, a spus Viorica Dăncilă. Ea nu a putut preciza, la întrebarea unui jurnalist, care sunt „părțile bune” ale OUG pe legile justiției.

„Poate unele lucruri nemulțumesc. Cu argumente, ele pot fi schimbate. Cred că dialogul este foarte important. O să mă întrebați de ce acum și nu înainte? Eu cred că dialogul trebuia purtat de ministrul de resort. Eu am înțeles că domnul ministru a avut discuții, vom vedea acum, la această întâlnire, ce a discutat”, a mai spus Dăncilă.

Mai multe asociații ale magistraților au anunțat că nu vor merge la întâlnirea cu premierul Dăncilă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG