Linkuri accesibilitate

PSD i-a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader. Cine sunt ceilalți miniștri schimbați


Ministrul Justiției va fi schimbat din funcție.
Ministrul Justiției va fi schimbat din funcție.

Ministrul Justiției pierde sprijinul politic al PSD în Guvern și urmează să fie înlocuit din funcție cu deputatul PSD Eugen Nicolicea. Rovana Plumb și Natalia Intotero părăsesc guvernul, pentru că sunt candidate pentru Parlamentul European.

Tudorel Toader va fi schimbat din funcția de ministru al Justiției, după ce liderii PSD i-au retras sprijinul politic în cadrul CEx.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că va fi vorba de o remaniere guvernamentală și că așteaptă demisia lui Tudorel Toader de la ministerul Justiției. Rovana Plumb și Natalia Intotero vor părăsi și ele Guvernul, pentru a candida la Parlamentul European.

„La Ministerul Fondurilor Europene candidatul nostru este Oana Florea. Este un om cu experiență, a lucrat la Bruxelles. Pentru ministerul românilor de pretutindeni, Liviu Brăiloiu, el a stat mult timp în Spania, pot spune că el cunoaște deja problemele celor din diaspora”, a anunțat noile propuneri de miniștri Viorica Dăncilă.

Premierul a declarat că inițial nu a avut o propunere pentru portofoliul de la Justiție, „pentru că nu știam care va fi decizia CEx. Am hotărât împreună cu membrii CEx ca propunerea să fie Eugen Nicolicea”.

Întrebată cu ce a greșit Tudorel Toader, Dăncilă a declarat că „s-a vorbit foarte mult despre justiție în spațiul public și cred că Tudorel Toader a greșit când a spus că va face anumite lucruri și nu le-a finalizat”.

„Voi avea o discuție cu domnul președinte și sper ca domnul președinte să își dea acordul pentru aceste nominalizări. Întotdeauna merg pe buna credință și cred că și dl. președinte trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă că e vorba de o decizie politică. Imediat ce ajung la Guvern o să îl sun pe dl președinte”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Cei mai mulți lideri PSD au votat împotriva lui Toader, după ce acesta nu a promovat ordonanțele de urgență pentru modificarea Codurilor Penale și a legilor justiției în forma dorită de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Înlocuitorul lui Toader la portofoliul Justiției urmează să fie deputatul Eugen Nicolicea, după cum s-a votat în CEx. Un alt nume vehiculat a fost fostul ministru al Justiției din guvernul Ponta, Robert Cazanciuc.

Decizia vine după ce premierul Viorica Dăncilă și liderul PSD Liviu Dragnea au purtat o discuție de aproximativ o oră, iar premierul s-ar fi arătat de acord să îl elimine pe Tudorel Toader din Guvern.

Singurul care l-a susținut pe Tudorel Toader a fost liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. El a declarat că cel mai probabil va fi vorba de o restructurare a Guvernului, nu de o simplă remaniere, ceea ce implică un vot al Parlamentului înainte ca propunerile de miniștri să meargă la Cotroceni.

„Ne așteptăm să pună toate piedicile de care este capabil în această remaniere sau restructurare, vedem ce va fi”, a declarat Dumitru Buzatu, după încheierea ședinței CEx.

Tudorel Toader așteaptă și rezultatul moțiunii simple de cenzură din plenul Senatului, care este votată miercuri. La ora transmiterii acestei știri, există informații că aceasta se va amâna din nou.

XS
SM
MD
LG