Linkuri accesibilitate

PSD va „corecta” OUG de amânare a ratelor pe motiv că doar băncile au de câștigat


Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu
Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu

PSD consideră că băncile sunt singurele care au de câştigat de pe urma ordonanţei privind amânarea ratelor, adoptată joi de Guvern pentru a veni în întâmpinarea persoanelor afectatea de criza provocată de epidemia de coronavirus, care nu-și mai pot plăti ratele la bănci.

PSD a anunțat că va „corecta” ordonanța în parlament.

"Singurii (sic!) care au de câştigat de pe urma ordonanţei lui Cîţu privind amânarea ratelor sunt băncile”, scrie PSD într-o postare făcută pe pagina de Facebook a partidului.

PSD acuză PNL, partid care dă guvernul, că singura sa preocupare ar fi fost grija față de bănci, nu față de românii puși în dificultate de criza provocată de pandemia de coronavirus.

„Profitul băncilor a fost singura preocupare a PNL, nu românii aflaţi în dificultate din cauza crizei. Pentru că asta înseamnă când iei dobândă la dobândă şi inventezi o birocraţie de netrecut pentru majoritatea cetăţenilor. PSD va corecta lucrurile în Parlament! Oamenii trebuie protejaţi. Firmele din România trebuie sprijinite", se arată în mesajul PSD.

Ordonanța de urgenă adoptată joi seară de guvernul Orban prevede că plata ratelor se poate suspenda la cererea debitorului, persoană fizică sau juridică, timp de cel mult nouă luni, fără a depăși, însă, data de 31 decembrie 2020, iar cererea poate fi transmisă electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiționale și poate fi făcută doar cât durează starea de urgență.

„De la data intrarii în vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Deci ordonanţa spune cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie. Debitorul poate opta să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente, aferente imprumutului pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni. Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane care doresc doar să suspende pe perioade de o lună, dăuă sau trei luni”, a explicat ministrul Finanțelor Florin Cîțu.

Cât privește plata dobânzilor aferente ratelor pentru care se cere suspendarea, aceasta va fi eșalonată pe toată durata creditului.

„Articolul 4 a stipulat: dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se eșalonează pe toată durata creditului. Efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepție la creditele ipotecare pentru care se plătește eșalonat până la maxim cinci ani”, a mai spus ministrul Finanțelor.

XS
SM
MD
LG