Linkuri accesibilitate

UPDATE Senatul a votat ca persoanele cu datorii la bănci și firmele în insolvență să poată amâna plata ratelor


Florin Cîțu(stânga) și Eugen Orlando Teodorovici
Florin Cîțu(stânga) și Eugen Orlando Teodorovici

UPDATE Senatul a adoptat proiectul PSD privind amânarea ratelor la bănci, la finalul unei ședințe online care a durat peste cinci ore. Au fost 86 de voturi „pentru", 27 „împotrivă" și 17 abțineri. Inițiativa urmează să ajungă în această săptămână și în Camera Deputaților, care este for decizional.

Social-democrații au reușit astăzi să treacă de plenul Senatului și proiectele pentru amânarea plății asigurărilor sociale pentru trei luni, suspendarea plății chiriei și plafonarea prețului la medicamente și alimente. Într-un proiect votat astăzi de Senat, se prevede că pe perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității, salariații ale căror contracte sunt suspendate beneficiază de indemnizația de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Comisia de buget finanțe din Senat, dominată de PSD, a dat un raport favorabil proiectului depus de social-democrați privind amânarea ratelor la bănci până la finalul anului, urmând să fie supusă și votului în plen, deși, din noaptea trecută a intrat în vigoare o ordonanță de urgență cu același subiect, adoptată de Guvernul Orban.

Proiectul PSD aduce câteva modificări față de forma agreată în Guvern prin Ordonanța de Urgență

Ședința Comisiei de Buget din Senat s-a desfășurat online, iar de la ea a lipsit ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, care este membru de drept al acestei comisii. Raportul a fost votat de reprezentanții PSD, existând doar două abțineri, din partea reprezentanților PNL și USR. Proiectul PSD urmează să intre astăzi la votul final în Senat. Social-democrații nu au mai avut răbdare ca în forul legislativ să vină spre aprobare Ordonanța de Urgență a Guvernului, publicată aseară în Monitorul Oficial, care prevede tot amânarea ratelor la bănci.

Liberalii consideră că acțiunea rapidă din Parlament a celor de la PSD are la bază considerente populiste.

„E o chestiune populistă. Eu a trebuit să mă abțin de la vot pentru că eu nu sunt împotriva acestui demers legislativ, dar dacă Guvernul a venit deja în întâmpinare cu o Ordonanță de Urgență după ce au făcut niște studii de impact financiar-bugetar, cred că e un demers populist. Mi-ar fi plăcut ca la Ordonanța de Urgență a Guvernului să vină cu niște amendamente, cu un calcul de impact serios. România este într-o situație delicată, iar trebuie să fim responsabili pentru că și sistemul bancar, nu ne place nimănui, poate să susțină pe viitor economia României. Faptul că nu s-a cerut poziția Guvernului, faptul că nu s-a discutat de poziția Băncii Naționale, e o carență”, a declarat, pentru Europa Liberă, Romulus Bulacu (PNL), vicepreședinte al Comisiei de Buget din Senat.

Forma dorită de PSD pentru amânarea ratelor

Printre cele mai importante diferențe ale proiectului PSD față de Ordonanța de Urgență a Guvernului se numără:

  • Se aplică tuturor debitorilor (persoane fizice, juridice, PFA-uri, întreprinderi familiale, asociații, fundații) fără ca aceștia să demonstreze că au avut de suferit economic din cauza coronavirusului
  • Se aplică și contractelor de leasing
  • Se încadrează și cei care au restanțe la bănci în acest moment
  • Nu se capitalizează dobânzile și comisioanele aferente pentru perioada de suspendare
  • Se aplică și firmelor aflate în insolvență

În varianta din Ordonanța de Urgență firmele trebuie să demonstreze că și-au întrerupt parțial sau total activitatea pentru a beneficia de amânarea plății ratelor și nu au voie să fie în insolvență. Forma Guvernului nu permite amânarea ratelor pentru debitorii care înregistrează datorii.

PSD a insistat în Senat ca amânarea ratelor să se facă până la finalul anului, deși Marcel Ciolacu a anunțat că social-democrații vor susține suspendarea plății ratelor până la finalul lunii septembrie.

„Intră toate tipurile de debitori, fără ca banca să facă o analiză. Este o obligație a băncilor la opțiunea debitorului. Se face o comunicare prealabilă în format scris sau online. Sunt modificări substanțiale pe care Guvernul nu le-a avut în vedere atunci când a dezbătut de două ori în ședința de guvern această propunere a mediului economic. În varianta Guvernului sunt multe categorii lăsate pe dinafară. Înaintea apariției crizei din cauza COVID-19 au fost debitori cu probleme în a-și rambursa împrumuturile. Categoric apariția crizei a accentuat și mai mult această situație și e clar că acești debitori nu mai au cum să-și plătească obligațiile. Guvernul a impus plata la zi a ratelor față de bănci. Această obligație dispare. Orice debitor, în orice situație se află, beneficiază de această lege. Se opresc orice fel de executări, popriri până la 31 decembrie 2020, beneficiază inclusiv cei aflați în insolvență”, a precizat pentru Europa Liberă, senatorul PSD, Eugen Teodorivici, fost ministru de Finanțe.

El a precizat că este normal ca băncile să nu fie de acord cu forma propusă de PSD, dar susține că varianta este una de compromise prin care se încearcă împărțirea pierderilor între bancă și client.

“Eu susțin băncile, nimeni nu are ceva împotriva băncilor”, a subliniat Teodorovici.

PSD are depuse mai multe proiecte în Parlament care vizează amânarea plății contribuțiilor de asigurări din salarii și venituri pentru o perioadă de trei luni, amânarea pentru trei luni a plății serviciilor de utilități (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV) și scutirea de la plata chiriei pentru locatarii sau firmele a căror activitate a fost restrânsă după aplicarea măsurilor de către autorități în perioada stării de urgență.

Cum poate bloca PNL demersul PSD

Proiectul de lege al PSD urmează să fie votat în această săptămână de Senat, dar și în Camera Deputaților. După ce procedura este încheiată în Parlament, legea va fi trimisă la promulgare președintelui. Klaus Iohannis are la dispoziție 20 de zile pentru a o promulga, dar o poate trimite și la reexaminare sau pentru controlul Curții Constituționale.

Liberalii iau în calcul să atace la Curtea Constituțională legea PSD privind amânarea ratelor la bănci. Aceasta variantă urmează să fie folosită pentru a bloca aplicarea legii în varianta propusă de PSD. Până la modificarea Ordonanței în Parlament, forma adoptată în Guvern are caracter de lege.​

Ordonanța de Urgență a fost publicată ieri noapte în Monitorul Oficial și ea își va produce efectele după ce vor fi elaborate normele de aplicare de Ministerul de Finanțe. Procedural, aceasta urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în perioada următoare, iar deputații și senatorii o pot modifica.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG