Linkuri accesibilitate

PSD vrea să scape de eticheta ”ciuma roșie”: a  trimis doi foști deținuți politici la consultările cu Iohannis


La consultările de la Cotroceni pe tema referendumului, PSD a trimis doi foști deținuți politici
La consultările de la Cotroceni pe tema referendumului, PSD a trimis doi foști deținuți politici

”Mă bucur că v-au trimis pe dumneavoastră”, i-a întâmpinat președintele Iohannis pe cei doi foști deținuți politici din delegația PSD. Mișcarea face parte dintr-o campanie împotriva lui Augustin Lazăr și, prin ricoșeu, a lui Iohannis. Reușește astfel PSD să-și șteargă eticheta de ”ciuma roșie”?

Președintele Iohannis a declarat că a discutat cu cei doi foști deținuți politici și că a auzit două povești de viață cutremurătpare, dar că încercarea PSD de a se folosi de ei este ”jalnică”.

”Încercarea PSD de a se folosi de necazul acestor oameni pentru a-și legitima asaltul asupra justiției este jalnic”.

Prezența celor doi foști deținuți politici la Cotroceni a avut rolul, așa cum a reieșit din declarațiile ulterioare, de a muta discuția de la subiectul referendumului la cea a demiterii lui Augustin Lazăr, împotriva căruia se poartă o adevărată campanie, axată pe cuvântul-cheie ”torționar”.

Ce urmărește însă PSD prin această campanie, în contextul în care ștampila pusă de electoratul anti-PSD este de mulți ani de ”ciumă roșie”? Sociologul Ovidiu Voicu a declarat pentru Europa Liberă că pentru electoratul PSD această sintagmă nu funcționează la nivelul electoratului PSD, iar celălalt electorat nu va fi convins de această campanie, indiferent ce face PSD în direcția asta. Mai degrabă, spune Voicu, este vorba de un msesaj menit să demobilizeze oamenii, toți sunt la fel de răi, cei pe care îi susțineți voi sunt ”aceeași mizerie”.

”E o tentativă de a-i trage pe toți în mocirlă, să demobilizeze adversarii, acele segmente de cetățeni care prin votul lor ar putea să-i indepărteze de la putere, cu acest mesaj toți sunt la fel, nu aveți ce să schimbați, nu aveți ce să votați, mai bine stați acasă. Aveți și voi torționarii voștri. Uite, ăștia în care credeți voi sunt la fel de răi ca noi. Pentru că obiectivul grupării Dragnea este să scape și în același timp să limiteze pagubele electorale. Pentru că degeaba scapă temporar dacă pierd puterea și se poate reveni asupra legislației penale. Mesajul e legat mai mult de alegeri decât de referendum, pe ei alegerile îi interesează pentru că un rezultat prost ar putea să fie un semnal pentru baronii locali poate să conducă la o revoltă în interiorul partidului, iar Dragnea ar putea fi dat jos chiar de ei”, spune sociologul Ovidiu Voicu.

Cuvântul de ordine: Afară cu ”torționarul”

Eugen Nicolicea, șeful delegației, a declarat post consultări că nu e normal ca ”un torționar sau o persoană care poate fi asimilată unui torționar să ocupe funcția de procuror general”. Evident, cei doi foști deținuți politici au mers pe aceeași idee și au cerut demiterea lui Lazăr.

Cei doi foști deținuți politici trimiși de PSD la Cotroceni sunt Marin Iancu şi Ioan Muntean, ambii prezenți în media apropiată puterii de la izbucnirea scandalului legat de procurorul general, care a refuzat în perioada 1985-86 să elibereze condiționat o serie de deținuti politici aflați la Aiud.

La terminarea consultărilor de la Cotroceni, Ioan Muntean­ a povestit ce a pățit la Aiud, reluând declarațiile anterioare de la Antena 3: ”Augustin Lazăr m-a amânat de două ori și odată am ieșit la raport să reclam că sunt nevinovat și a dat ordin să mi se dea 10 zile de izolare că am calomniat statul. Am cerut domnului președinte să îl revoce din funcție și mi-a spus că o să vadă.

Potrivit însă raportului din Penitenciar, Ioan Muntean a fost un infractor de drept comun, recidivist, care a în anii ’80 a atacat un grănicer și i-a luat pistolul mitralieră și muniția. El a fost închis la Aiud a Secția 6, cu regim restrictiv, dar alți deținuți din aceeași perioadă nu-și amintesc să fi fost închis împreună cu ei pe secție. Așa cum a declarat pentru Europa Liberă disidentul Radu Filipescu, Ioan Munteanu și-a obținut legitimația de deținut politic în 2019, acum vreo lună.

În ce-l privește pe Marin Iancu, acesta a făcut 5 ani și 3 luni închisoare și deși a avut rapoarte bune nu a fost eliberat condiționat. Iancu a declarat la ieșirea de la consulări că ­Augustin Lazăr a fost ”un om lipsit de cultul umanității” și a povestit cum la ieșirea din penitenciar a ”fost izgonit de Securitate din țară în America”.

În ce-l privește pe Marin Iancu, acesta a făcut 5 ani și 3 luni închisoare și deși a avut rapoate bune nu a fost eliberat condiționat. Iancu a declarat la ieșirea de la consulări că ­Augustin Lazăr a fost ”un om lipsit de cultul umanității” și a povestit cum la ieșirea din penitenciar a ”fost izgonit de Securitate din țară în America”.

Potrivit documentelor consultate de Europa Liberă, Iancu a avut într-adevăr un raport bun: ” A fost folosit la muncă, realizând procentaje între 100 și 107%. A depus interes pentru realizarea și depășirea normelor de producție. A fost folosit la muncă și cu plata în regie. În timpul executării pedepsei, condamnatul a avut o comportare conformă cu prevederile regulmentare de deținere și nu a fost pedepsit disciplinar. Respecvtă regulile de ordine interioară, respect regulile de igienă personală și colectivă, este respectuos față de cadre și față de ceilalți condamnați. Participă la activitățile cultural- educative ce se desfășoară cu deținuții și este receptiv la munca de reeducare.”

Răspunsul comisiei prezidate de Augustin Lazăr a fost ”se amână 3 luni, pentru că timpul executat nu prezintă garanția reeducării”.

XS
SM
MD
LG