Linkuri accesibilitate

PSD și Pro România vor propune același premier


Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va avea o propunere comună de premier cu Pro România, partidul lui Victor Ponta
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va avea o propunere comună de premier cu Pro România, partidul lui Victor Ponta

„Așteptăm să fim chemați la Cotroceni. O să am o discuție și cu Victor Ponta, să avem o propunere comună de premier”, a spus Marcel Ciolacu, miercuri, după demiterea guvernului Orban prin moțiunea de cenzură a PSD, citat de Digi 24.

Întrebat dacă demiterea guvernului Orban este un prim pas spre anticipate, Ciolacu a răspuns: „Întotdeauna căderea unui guvern e un pas spre anticipate”.

„Până acum nu s-a întâmplat să treacă o moțiune cu acest scor, înseamnă că s-au mobilizat mulți colegi. Este un scor impresionant”, a mai spus Ciolacu. El a dat asigurări că nu va vota niciodată un alt guvern Orban.

PSD și Pro România au căzut de acord asupra propunerilor de premier după ce Marcel Ciolacu și Victor Ponta s-au întâlnit miercuri dimineață, înainte de moțiunea de cenzură.

Printre numele vehiculate se află: Remus Pricopie, Cristian Socol, Sorin Grindeanu și Florin Georgescu, scrie Mediafax. Presa centrală lansa de dimineață și numele lui Vasile Dâncu.

Remus Pricopie a fost ministru al Educației în guvernul Ponta, între 2012 - 2014, și se află la al treilea mandat de rector al Școlii Naționale de Studii Social Politice și Administrative (SNSPA). A preluat și conducerea Academiei de științe de Securitate fondate de Gabriel Oprea în 2012, o sinecură pentru personaje politice apropiate de serviciile secrete.

Cristian Socol a fost șef al departamentului pentru politici fiscal-bugetare al PSD, de unde a demisionat în vara anului trecut după 14 ani. Apropiat al fostului lider al PSD Liviu Dragnea, a fost artizanul programelor de guvernare PSD, cunoscut ca promotor al controversatei strategii wageledgrowth, dar și unui dintre cei care au contribuit la OUG 114, numită „a lăcomiei”. Controverstata Ordonanță de Urgență privind noile măsuri fiscale, inclusiv vestita "taxă pe lăcomie” pentru bănci, a fost adoptată în decembrie 2018 și a intrat în vigoare în ianuarie 2019, fiind susținută de Liviu Dragnea într-un discurs virulent la finele anului 2018 împotriva „lăcomiei băncilor”. Prin OUG 114, băncile au fost obligate să plătească impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditor depăşeşte 2%.

Fostul premier Sorin Grindeanu a fost demis, în vara anului 2017, prin moțiunea de cenzură a PSD, după ce a intrat într-un conflict deschis cu șeful de atunci al PSD, Liviu Dragnea. Președinte al ANCOM, calitate din care nu are voie să facă politică, Grindeanu participă de ceva vreme la ședințele locale ale PSD unde face predicții și emite aserțiuni despre viitorul politic al PSD.

Florin Georgescu a fost ministru al Finanțelor în guvernele Văcăroiu și Ponta. Din 2004, este prim-viceguvernator și vicepreședinte al Consiliului de administrație al BNR.

Vasile Dâncu, membru al grupului de la Cluj, a trecut în plan secund după ce Liviu Dragnea a acaparat toată puterea în PSD. A fost ministru al Informațiilor Publice în guvernul Năstase și vicepremier și ministru al Dezvoltării în guvernul Cioloș.

Președintele Klaus Iohannis va susține de la ora 18.30 o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Procedural, șeful statului ar urma să demareze consultări cu partidele în vederea numirii unui nou premier.

Guvernul Orban a fost demis miercuri, de parlament, la trei luni de la învestirea sa. Moțiunea de cenzură a PSD a fost adoptată cu 261 de voturi, cu 28 peste numărul necesar pentru demiterea guvernului.

Din totalul de 465 de parlamentari, 423 au fost prezenți, dintre care s-au exprimat 400: 261 pentru demitere și 139 împotrivă.

Parlamentul a adoptat, miercuri, moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR, după ce guvernul liberal, condus de Ludovic Orban, și-a angajat răspunderea pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Citește și:

Guvernul Ludovic Orban a fost demis prin moțiune de cenzură cu 261 de voturi pentru

XS
SM
MD
LG