Linkuri accesibilitate

Ce spun liderii politici despre intenția lui Nicușor Dan de a candida la președinția României. PSD: „S-a pripit”


Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și-a anunțat luni intenția de a candida la prezidențialele din 2025.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și-a anunțat luni intenția de a candida la prezidențialele din 2025.

Scena politică e împărțită cu privire la intenția lui Nicușor Dan de a reprezenta, ca independent, partidele proeuropene la prezidențialele din 2025. În timp ce social-democrații spun că s-a pripit, UDMR spune că era o candidatură previzibilă și firească în contextul ascensiunii extremismului.

Lucian Romașcanu, fostul ministru al Culturii și purtător de cuvânt al PSD, a spus luni că „Domnul Nicușor Dan s-a pripit. Indiferent care ar fi aspectele pozitive ale unei astfel de acțiuni, riscurile de fragmentare sunt mai mari”.

„E un joc periculos”, a adăugat la Antena 3 CNN purtătorul de cuvânt al PSD, scrie Hotnews.ro.

Nicușor Dan a făcut anunțul spunând că a anunțat partidele pro-occidentale înainte, dar refuzând să spună care a fost reacția acestora. „Avem totuși un semnal. Iată acum, luni seara, USR a anunțat că nu va participa la negocierile pentru Guvern”, a explicat Romașcanu.

El a spus că multe lucruri dintre cele afirmate de Nicușor Dan ca motive ale candidaturii, nu sunt vizibile ca urmare a activității sale ca primar.

USR: Avem candidat la președinție, unul ales în Congresul USR

Mai mulți lideri din Uniunea Salvați România (USR), contactați de HotNews.ro, au precizat că nu li s-a comunicat dorința lui Nicușor Dan de a candida, iar Elena Lasconi a încercat să îl sune pe edil, dar acesta nu a răspuns. Mai mult, anunțul candidaturii lui Nicușor Dan pentru Palatul Cotroceni i-ar fi luat prin surprindere pe liderii USR.

De altfel, purtătorul de cuvânt al USR Ionuț Moșteanu a scris luni, pe Facebook, la scurt timp după anunțul lui Nicușor Dan că USR are candidat la președinție, ales de Congresul USR: Elena Lasconi.

„Peste 1,7 milioane de români i-au acordat încrederea și votul și au trimis-o în turul 2. Acest vot trebuie respectat. O să-l ascultăm și pe Nicușor să înțelegem cum vede el alegerile prezidențiale. Momentan nici nu știm când vor fi alegeri.

Acum prioritatea noastră e să facem un guvern dacă vom găsi bună credință, asumarea situației bugetare și curaj pentru reforme la celelalte partide proeuropene”, a scris Ionuț Moșteanu pe Facebook.

El a amintit că USR l-a susținut la primăria Bucureștiului și în 2020 și la alegerile din acest an „pentru încă 4 ani pentru că a arătat că știe ce e de făcut la capitală, are un plan și se ține de el”.

Moșteanu spune că Nicușor Dan are „multă treabă de făcut aici și are toată susținerea noastră pentru a duce la capăt acest proiect pe care și l-a asumat în fața bucureștenilor”, sugerând astfel că Nicușor Dan ar trebui să-și ducă la bun sfârșit mandatul de la Primăria Capitalei.

Elena Lasconi a fost favorita unei alianțe ad-hoc proeuropene pentru turul doi al prezidențialelor din 8 decembrie, unde pe primul loc a intrat în turul al doilea, într-o ascensiune neprevăzută de vreun sondaj sau analist politic, Călin Georgescu, un candidat prorus de extremă dreapta.

După întrunirea Consiliului Suprem de Apărare a Țării și desecretizarea documentelor discutate în ședința sa din 29 noiembrie, emise de serviciile secrete și de Interne și Serviciul de Telecomunicații Speciale, care vorbeau de intervenția în alegerile românești a unui „actor statal”, Curtea Constituțională a anulat alegerile și întregul proces electoral, dispunând reluarea lor la o dată și după un calendar care va fi stabilit de guvern.

Între cele două tururi de scrutin au avut loc și alegeri parlamentare, în care extremiștii de la Alianța pentru Unirea Românilor au ieșit pe locul doi, după social-democrați.

PNL: Nu a cerut sprijinul PNL și nici PNL nu i l-a oferit

Ciprian Ciucu, prim vicepreședintele liberalilor a spus luni seară la Digi 24 că Nicușor Dan a sunat luni la PNL, că nu a cerut sprijinul și nici PNL nu i l-a oferit, doar pentru a-i informa pe liberali de intenția sa de a candida la președinția României.

El a spus că urgența pentru PNL este să se facă un guvern, ca să nu scadă ratingul de țară al României. „Să asigurăm guvernarea, pentru că PNL trebuie să se poarte foarte responsabil”.

El a spus că este „dificil de digerat modul acesta de a face politică”, referindu-se la faptul că Nicușor Dan, „nu pentru prima oară” a pus PNL „în fața faptului împlinit”.

Ciucu spune că prioritatea este ca Nicușor Dan să dovedească aptitudinea de a-și „guverna propria urbe”.

„Din punctul nostru de vedere este foarte important să analizăm care sunt evoluțiile viitoare. Nu puteam îmbrățișa dintr-o dată orice candidat pentru că miza este foarte importantă.”

UDMR: Era clar de când a venit cu ideea referendumului că are în vedere o poziţie de lider național

Deputatul UDMR Szabo Odon, partid membru al coaliției proeropene care și-a propus să izoleze extremiștii pe scena politică după alegerile parlamentare din 1 decembrie, spune că încă de la momentului anunțării referendumului pentru Capitală „era clar” că Nicușor Dan are în vedere o poziție de lider național.

„Totul este posibil, în momentul de faţă. Noi întotdeauna avem raţionamente de bun simţ, am spus că trebuie un candidat comun dintr-un motiv foarte simplu: şansa partidelor aflate la guvernare, inclusiv cu candidaţi separaţi, ar fi putut aduce tensiune în coaliţie şi având în vedere că vom avea un an greu, aceste tensiuni nu ar ar fi ajutat la luarea unei decizii corecte”, a spus Szabo Odon în emisiunea România Politică, de la Prima News, preluată de News.ro.

El a arătat că, „pe de altă parte, este foarte clar că dacă partidele nu înţeleg că este nevoie de decizii rapide, nu mai este loc de târguială, de anumite discuţii, cine ce face, pentru că sunt şi alţi actori care pot muta pe tabla de şah”.

„Celelalte partide, dacă nu înţeleg că în această perioadă trebuie decizii rapide, corecte, în care arătăm clar direcţia în care dorim să mergem, atât la guvernare cât şi pentru a izola această zonă extremistă, atunci vor avea posibilitatea ca să reacţioneze.

Domnul Nicuşor Dan era foarte clar în momentul în care a venit cu ideea referendumului pe Bucureşti că are în vedere o poziţie în perspectivă de lider național. Că acest moment a venit acum şi nu peste cinci ani, asta este”, a explicat el.

Szabo Odon a mai spus că nu ştie dacă nu vor apărea şi alte cadidaturi din partea PNL şi USR.

„A mutat primul pe tabla de şah şi are avantajul celui care se lansează primul, dar să nu uitaţi un lucru, cel mai repede în alegerile prezidenţiale a mutat domnul Geoană şi a rămas cu 10%”, a spus deputatul UDMR, despre anunţul lui Nicuşor Dan.

AUR: Este continuatorul lui Klaus Iohannis și al acestui sistem totalitar

Pentru George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor, al doilea clasat la parlamentarele din 1 decembrie, candidatura lui Nicușor Dan este decriptată în cheie conspiraționistă.

„Nicușor Dan a ales să fie continuatorul lui Klaus Iohannis și al acestui sistem totalitar”, a spus Simion într-un live video făcut din autoturismul său.

„Nicușor Dan alege să fie continuatorul lui Klaus Iohannis. Într-o conferință de presă de acum, a anunțat că el este succesorul lui Werner și acestui sistem totalitar, nedemocratic, care vine în contradicție cu idealurile Revoluției din 1989. Nicușor Dan și-a trădat bucureștenii, cărora le-a cerut votul iar, deși nu a fost în stare să rezolve nimic”, a afirmat George Simion, într-un live transmis din mașină pe pagina lui de Facebook.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și-a anunțat luni seară intenția de a candida ca independent la alegerile prezidențiale din 2025.

El și-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu cele patru partide pro-occidentale despre sprijinirea candidaturii sale.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG