La nivelul experților în domeniul sanitar nu există o procedură clară în ceea ce privește refolosirea unei măști de unică folosință, chiar dacă aceasta a fost utilizată pentru un interval redus, de cinci sau zece minute. Experții consultați de Europa Liberă spun că aceasta ar trebui aruncată indiferent de durata de utilizare, dar recunosc că acest lucru nu se întâmplă în realitate. Oamenii au tendința de a refolosi masca, mai ales dacă au folosit-o pentru doar câteva minute.
Masca de protecție prinsă de antebrațul mâinii sau la oglinda retrovizoare a mașinii sunt doar două exemple că oamenii intenționează să refolosească masca.
Europa Liberă a discutat cu Adrian Marinescu pentru a afla în ce condiții poate să fie refolosită o mască utilizată pentru un interval foarte scurt de timp, de cinci sau zece minute.
- Am luat exemplul unei persoane care a intrat într-un magazin de cartier pentru a-și cumpăra pâine. Persoana a folosit masca în interior, așa cum prevede legea, dar nu dorește să o arunce după prima utilizare.
„În momentul în care am ieșit din magazin, scoatem masca din spate către față și punem masca într-o punguță pe care o avem pregătită în mașină. Al doilea lucru pe care îl facem este să avem o soluție pentru dezinfectat la îndemână și să ne igienizăm mâinile. Dacă am folosit masca doar cinci minute la primul magazin, o putem refolosi la următoarea oprire. Ar fi absurd să schimbăm masca la fiecare cinci minute. Ar trebui să gândim lucrurile dinainte în așa fel încât să nu facem acest joc cu masca. Ideal este, dacă am mai multe lucruri de făcut și am nevoie de mască la fiecare jumătate de oră, masca ar trebui păstrată până îmi termin aceste activități pentru a nu fi nevoie să o manipulez de multe ori. Dacă este un interval mai mare de timp, pot să o scot din punguță și să îmi masca. După ce am pus masca, trebuie să îmi igienizez mâinile”, este sfatului doctorului Marinescu.
Medicul a precizat că în această situație în care se dorește refolosirea măștii, în condițiile menționate mai sus, persoana trebuie să aibă la îndemână și dezinfectantul de buzunar.
- Un alt exemplu luat în discuție este cel al unui pensionar care merge să își cumpere pâine. Persoana a stat tot un interval scurt în magazin, dar vrea să folosească masca și la următoarea vizită la cumpărături, care poate fi în zilele următoare.
„Dacă o persoană a folosit masca pentru zece minute o poate folosi și a doua zi, dar nu mai mult de două zile. În a treia zi ar trebui să fie spălată masca, dacă nu are altă variantă. Dacă o folosește o perioadă mai lungă de cinci-zece minute și este cald afară și transpiră, masca se umezește și își pierde calitățile, atunci trebuie spălată, fie să o înlocuiască”, a declarat doctorul Marinescu pentru Europa Liberă.
Potrivit acestuia, masca trebuie ținută într-un loc sigur în perioada în care nu este folosită.
- Un al treilea exemplu luat în calcul este cel al unei persoane care merge să își facă piața, folosește masca în interior, dar când iese renunță la ea. Pe drum își aduce aminte însă că mai are ceva de cumpărat și trebuie să folosească din nou masca.
„E bine să folosim masca dacă mergem la piață și să rămână acolo până ajungem acasă”, a fost sfatul doctorului Marinescu.
Ce se întâmplă cu elevii
Premierul Ludovic Orban a declarat că elevii vor purta mască în timpul orelor de curs, ceea ce ar putea ridica probleme mai ales pentru cei din ciclul primar.
„Adevărul e că nu este deloc ușor pentru cei mici. Cred că în intervalul 6-10 ani este mai greu de implementat purtarea măștii la cursuri. Fără discuție o să își atingă masca, tot timpul trebuie să avem grijă ca regulile de igienă să fie păstrate. În școli trebuie să fie soluții peste tot, fie săpun, fie soluție dezinfectantă în fiecare clasă, pe hol. După părerea mea, ar fi fost corect și din punct de vedere medical și pe parte suportabilitate să poarte mască atunci când intră în școală, atunci când merg în spațiile comune, atunci când se află în pauze, când merg la toalete, dar ideal ar fi fost ca atunci când stau în bancă să fie o distanță corespunzătoare între bănci, în așa fel încât să nu fie nevoie de mască”, este propunerea avansată de Adrian Marinescu.
Medicul a adăugat că și la o terasă masca nu este folosită, iar distanțarea se realizează prin aranjarea meselor.
Oficial guvernamental: „Noi știm că lumea refolosește masca"
Europa Liberă a încercat să obțină un punct de vedere de la experții guvernamentali. Poziția oficială este că masca ar trebui schimbată după fiecare utilizare, indiferent de intervalul de folosire.
„Noi știm că lumea scoate masca, o pune iar, iar o scoate și tot așa. Masca, dacă ai respirat în ea, trebuie să o arunci. Știm că acest lucru e foarte greu de făcut și atunci trebuie să evităm să atingem partea din interior a măștii, măcar partea interioară să nu fie expusă. Nu există un răspuns 100%, nu există ceva științific pe această temă. Știm că nu există undeva niște recomandări clare, cât să o ținem, cât să o îndoi. Nu există nicăieri. Normal, masca de unică folosință, nu o mai folosești. Nu dorim să intrăm în detalii despre refolosirea măștii pentru că ar apărea confuzii”, a declarat un înalt oficial din Guvern pentru Europa Liberă.
Distribuție întârziată a măștilor către populație
Prețul măștilor a constituit o problemă la începutul epidemiei de coronavirus, dar și faptul că acestea s-au găsit foarte greu în farmacii. În prezent, prețul pentru 50 de bucăți variază între 45 de lei și 100 de lei.
Guvernul a desemnat în urmă cu două luni firma câștigătoare pentru 115 milioane de măști, la prețul de 0,68 lei per mască, pentru a le oferi persoanelor fără posibilități materiale. Distribuția măștilor nu a început însă din motive birocratice.
Legea impune obligativitatea purtării măștii în toate spațiile închise, dar și în anumite zone deschise aglomerate.
Facebook Forum