Linkuri accesibilitate

Putin a testat racheta nucleară balistică „Satan 2”, cu capacitate nucleară „fără egal în lume”


„Satan 2” este o completare la arsenalul nuclear al Rusiei și a lovit ținte din Peninsula Kamceatka.
„Satan 2” este o completare la arsenalul nuclear al Rusiei și a lovit ținte din Peninsula Kamceatka.

Rusia a anunțat miercuri că a testat o rachetă balistică intercontinentală Sarmat, numită și „Satan 2”, o completare la arsenalul său nuclear despre care președintele Vladimir Putin a spus că le va da inamicilor Moscovei de gândit.

Racheta a fost lansată de la cosmodromul Plesețk, din nord-vestul Rusiei și a lovit ținte din Peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat.

„Noul complex are cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice și este capabil să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are egal în lume și nu va mai avea mult timp", a spus Putin, miercuri, la televiziunea rusă de stat, citat de Reuters.

„Această armă cu adevărat unică va întări potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și va oferi de gândit celor care, la căldura unei retorici agresive frenetice, încearcă să ne amenințe țara”, a spus Vladimir Putin.

Sarmat este o rachetă balistică intercontinentală grea de tip nou, pe care Rusia ar trebui să o desfășoare cu 10 sau mai multe focoase pe fiecare rachetă, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului SUA.

Racheta este în dezvoltare de ani de zile și, prin urmare, lansarea sa de test nu este o surpriză pentru Occident, dar vine într-un moment de tensiune geopolitică extremă după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

„Obiectivele lansării au fost îndeplinite în totalitate. Caracteristicile de proiectare pe parcursul tuturor fazelor de zbor sunt confirmate. Secțiunile de antrenament de luptă au ajuns în zona țintă la terenul de antrenament Kura din Peninsula Kamchatka. Testele de zbor ale rachetei potențiale de transport greu cu un focos divizat au făcut posibilă evaluarea corectitudinii proiectării și soluțiilor tehnice utilizate în timpul dezvoltării sistemului de rachete Sarmat”, a transmis ministerul rus al Apărării.

Această lansare este prima din programul de testare de stat rus. După finalizarea programului de testare, sistemul de rachete Sarmat va intra în serviciu cu Forțele Strategice de Rachete, a anunțat sursa citată.

Noul sistem de rachete Sarmat îl va înlocui pe cel vechi din anii '70, Voievoda. Racheta Satan-2 poate transporta până la 16 focoase nucleare, iar rușii susțin că ar putea distruge o suprafață de dimensiunea Franței.

„Noua rachetă este capabilă să lovească ținte la distanțe lungi folosind o varietate de traiectorii de zbor. Racheta Sarmat are caracteristici unice care îi permit să depășească orice sisteme de apărare antirachetă existente în lume. Sarmat este cea mai puternică rachetă cu cea mai mare distanță din lume până la atingerea țintelor, ceea ce va spori semnificativ puterea de luptă a forțelor nucleare strategice ale țării noastre”, susține ministerul rus al Apărării.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG