Linkuri accesibilitate

Putin amenință SUA și statele europene cu rachete cu rază intermediară de acțiune


Vladimir Putin, în momentul intonării imnului Federației Ruse, în cadrul discursului anual despre starea națiunii

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că, în cazul în care Statele Unite amplasează rachete cu rază de acțiune intermediară în țări din Europa, Rusia își va aținti propriul arsenal atât împotriva acelor țări, cât și împotriva Statelor Unite.

Într-un discurs rostit miercuri în fața Adunării Federale de la Moscova, Putin și-a repetat opinia potrivit căreia Statele Unite au decis să se retragă din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare pentru a-și dezvolta propriile sistemele de rachete.

Pe 2 februarie, Statele Unite au anunțat că încep un proces de șase luni de ieșire din tratatul din 1987, din cauză că Rusia l-ar fi încălcat, dezvoltând și dislocând noi rachete de croazieră interzise. În discursul despre starea națiunii, Putin a spus că proiectele rusești pentru construcția de noi arme nucleare anunțate în 2018 decurg fără întârzieri, Rusia urmând să lanseze primul său submarin echipat cu drone subacvatice cu capacități nucleare.

Replica NATO, cu referire la rachetele din România și Polonia

Alianța Nord Atlantică a calificat drept „inacceptabile” amenințările președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește desfășurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, în cazul în care Statele Unite amplasează noi rachete în Europa.

„NATO nu are vreo intenție să desfășoare în Europa noi arme terestre [...]. Cerem Rusiei să se concentreze pe revenirea la respectarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare”, a spus purtătorul de cuvânt adjunct al Alianței, Piers Cazalet. El a adăugat că sistemele de rachete Aegis Ashore instalate în România și Polonia, ca parte a sistemului defensiv antirachetă, sunt conforme cu prevederile tratatului.

Promisiuni pentru opinia publică internă

În discursul său anual despre starea națiunii, Vladimir Putin s-a concentrat mai puțin, în comparație cu alte ocazii, pe creșterea capabilităților militare ale Federației Ruse. A promis în schimb mai mulți bani pentru diverse categorii sociale, după ce a scăzut dramatic în sondajele de opinie în urma reformei pensiilor, de la finalul anului 2018. Analiștii se întreabă care sunt sursele de finanțare pentru aceste promisiuni.

Ca un lider în dornic să-și sporească opțiunile de vot, Putin a promis că în anii care vin vor fi mai mulți bani pentru copiii bolnavi sau cu dizabilități, pentru creșterea pensiilor, spitale noi și centre de reabilitare, precum și taxe mai mici pentru dezvoltatorii imobiliari.

Investigarea oamenilor de afaceri

„În medie, se pierd 130 de slujbe de fiecare data când se închide o afacere, ca efect al unei investigații”, a spus Putin. ”Trebuie să ne debarasăm de tot ce limitează libertatea inițiativei de afaceri. O afacere onestă nu poate fi constant sub presiune de legalitate și să simtă permanent riscul unei acuzații penale sau administrative”. Avertismentul liderului de la Kremlin intervine pe fondul cazului Michael Calvey, un proeminent investitor american aflat în detenție în Rusia. El a fost arestat sub acuzații de fraudă, pe care Calvey și compania sa le resping, în condițiile în care și apropiați ai Kremlinului au exprimat îndoieli în privința acuzațiilor.

XS
SM
MD
LG