Linkuri accesibilitate

La câteva zile de la exercițiile nucleare ale Rusiei, Putin amenință cu un conflict global


Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și autocratul Alexandr Lukașneko la Ziua Victoriei - Moscova, 9 mai
Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și autocratul Alexandr Lukașneko la Ziua Victoriei - Moscova, 9 mai

La doar câteva zile după ce a anunțat exerciții militare care implică arme nucleare tactice, președintele rus Vladimir Putin a amenințat cu apariția unui conflict global.

În discursul său din Piața Roșie a Moscovei, ținut pe 9 mai când Rusia sărbătorește victoria Rusiei sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, o ceremonie ocolită de liderii occidentali, dar la care au participat șefii liderii din Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Cuba, Laos și Guineea-Bissau, Putin a criticat Occidentul pentru că este „arogant” și a avertizat că Rusia „nu va permite nimănui să ne amenințe”.

Liderul rus, reînvestit pe 7 mai în funcția de președinte al Federației Ruse după simulacrul de alegeri din luna martie a acestui an, și-a reluat retorica prin care a justificat invadarea Ucrainei pe 24 februarie 2022. El a spus că Occidentul se folosește de Ucraina pentru a interveni în sfera de influență a Rusiei.

Kievul și Occidentul, care a susținut Ucraina cu echipamente militare și ajutor financiar, spun că războiul este pur și simplu o mișcare a lui Putin de acaparare de noi teritorii pentru a ajunge din nou la gloria Rusiei sovietice.

În 2014, Rusia a confiscat ilegal Crimeea, preluând apoi controlul asupra peninsulei printr-un referendum considerat ilegitim, iar în februarie 2022, Moscova a revendicat patru regiuni din interiorul Ucrainei, chiar dacă porțiuni de acestea nu sunt încă sub control rusesc, ceea ce înseamnă că acum controlează puțin mai puțin de o cincime din teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 6 mai exerciții care implică arme nucleare tactice pentru prima dată de când a invadat total Ucraina.

Rusia a pretextat că face exercițiile militare din cauza declarațiilor „fără precedent” și „provocatoare” ale Franței și Marii Britanii, despre care Moscova a spus că arată implicarea lor tot mai mare în războiul din Ucraina.

Putin a declarat pe 9 mai că nu este „nimic neobișnuit” în exercițiile militare ale Rusiei cu arme nucleare, despre care Uniunea Europeană a spus că nu sunt decât o „continuare a comportamentului iresponsabil al Rusiei”.

Purtătorul de cuvânt al șefului diplomației UE, Josep Borrell, a spus că această mișcare este „o dovadă în plus că Kremlinul este interesat doar să escaladeze în continuare situația care a fost cauzată de agresiunea sa ilegală împotriva Ucrainei”.

Belarusul, unde Rusia își localizează în prezent unele dintre armele sale nucleare tactice, a declarat că va verifica și pregătirea forțelor sale nucleare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG