Linkuri accesibilitate

Oficiali americani de informații: „Nu există niciun motiv de îndoială" că Putin a mutat arme nucleare în Belarus


Putin a susținut că a mutat o parte din aresnalul nuclear în Belarus pentru „descurajare”.

Agenția de Informații a Apărării (DIA) nu are „niciun motiv să se îndoiască" de afirmația președintelui rus Vladimir Putin potrivit căreia Rusia a mutat un prim lot de arme nucleare tactice în Belarus, au declarat vineri oficiali de rang înalt ai DIA, citați de CNN.

Putin a declarat luna trecută, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, că „primele focoase nucleare au fost livrate pe teritoriul Belarusului", adăugând că acestea au fost plasate acolo pentru „descurajare".

Rusia are aproximativ 4.477 de focoase nucleare desfășurate și în rezervă, inclusiv aproximativ 1.900 de arme nucleare tactice, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani. Nu este clar cât de mult din acest arsenal intenționează Putin să mute, iar oficialii americani și occidentali nu au confirmat în mod public că armele au fost transferate în Belarus.

Dar înalții oficiali DIA au declarat vineri unui grup restrâns de reporteri că analiștii nu au „niciun motiv să se îndoiască" de afirmațiile lui Putin și niciun motiv să se îndoiască „că au avut un oarecare succes" în transferul de arme.

Oficialii nu au dezvăluit de ce cred acest lucru. Aceștia au recunoscut că armele sunt greu de urmărit de către comunitatea de informații a SUA, chiar și prin imagini din satelit.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG