Linkuri accesibilitate

Rusia a preluat controlul a două companii europene din domeniul energiei


Gazele rezultate din ardere și aburul se ridică din coșurile unei rafinării de petrol din orașul siberian Omsk, Rusia, 8 februarie 2023.
Gazele rezultate din ardere și aburul se ridică din coșurile unei rafinării de petrol din orașul siberian Omsk, Rusia, 8 februarie 2023.

Vladimir Putin a semnat marți un decret care stabilește controlul temporar al activelor rusești a două firme energetice din Europa. Președintele Rusiei a semnalat că ar putea lua măsuri similare și împotriva altor companii.

Decretul - care prezintă posibile represalii în cazul în care activele rusești din străinătate sunt confiscate - arată că Moscova a luat deja măsuri împotriva diviziei rusești a Uniper SE, firmă din Germania, și a activelor companiei finlandeze Fortum Oyj.

Decretul afirmă că Rusia trebuie să ia măsuri urgente pentru a răspunde la acțiunile nespecificate ale Statelor Unite și ale altor state despre, pe care le-a catalogat ca fiind „neprietenoase și contrare dreptului internațional”.

Acțiunile celor două entități au fost plasate sub controlul temporar al Rosimushchestvo, agenția de proprietate a guvernului federal, transmite Reuters.

În februarie, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că Rusia ar trebui să suporte costurile pagubelor provocate de războiul său împotriva Ucrainei. Ea a adăugat că, totuși, există „obstacole juridice semnificative” în ceea ce privește confiscarea principalelor active rusești înghețate.

Directorul general al băncii de stat Bank VTB declarase luni că Rusia ar trebui să ia în considerare preluarea și gestionarea activelor companiilor străine, precum Fortum, și să le returneze doar atunci când sancțiunile vor fi ridicate.

Rosimushchestvo a precizat că mai multe firme străine și-ar putea găsi activele sub controlul temporar al Rusiei, potrivit TASS. Agenția s-ar asigura că activele sunt gestionate în conformitate cu importanța lor pentru economie.

„Decretul nu se referă la probleme de proprietate și nu privează proprietarii de activele lor. Managementul extern este de natură temporară și înseamnă că proprietarul inițial nu mai are dreptul de a lua decizii de management”, a comunicat agenția, conform de TASS.

În octombrie anul trecut, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE analizează posibilitatea de a utiliza activele rusești înghețate în cadrul sancțiunilor împotriva Moscovei pentru reconstrucția Ucrainei.

Vânzările de active de către investitorii din țările „neprietenoase” - așa cum le numește Moscova pe cele care au impus sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina - necesită aprobarea unei comisii guvernamentale și, în unele cazuri, a președintelui.

În februarie, Uniper a evaluat participația sa majoritară la divizia rusă Unipro la un euro. O sumă simbolică, pentru a reflecta probabilitatea ca o vânzare planificată către un cumpărător rus să eșueze. Fortum avertizase deja acționarii că există riscul ca activele sale din Rusia să fie expropriate.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG