Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin ar putea merge în Turcia luna viitoare, la inaugurarea primului reactor nuclear construit de compania rusă Rosatom


Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că Vladimir Putin ar putea vizita Turcia în aprilie pentru inaugurarea unei centrale nucleare.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că Vladimir Putin ar putea vizita Turcia în aprilie pentru inaugurarea unei centrale nucleare.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că omologul său rus Vladimir Putin ar putea să vină în vizită în Turcia la 27 aprilie cu ocazia inaugurării primului reactor nuclear al ţării construit de compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom, informează Reuters.

„Poate că există posibilitatea ca domnul Putin să vină pe 27 aprilie sau să ne conectăm online la ceremonia de inaugurare şi vom face primul pas la Akkuyu", a spus Erdogan, potrivit unor declaraţii transmise de postul privat de televiziune ATV.

La începutul acestei luni, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru presupuse crime de război în Ucraina, ceea ce a stârnit indignarea Kremlinului. Turcia nu este, însă, parte a Statutului de la Roma, care a creat CPI.

Turcia va încărca pentru prima dată combustibil nuclear în prima unitate de putere a centralei nucleare de la Akkuyu şi îi va acorda oficial statutul de instalaţie nucleară la 27 aprilie, anunţase anterior Erdogan.

Kremlinul a informat sâmbătă că Putin şi Erdogan au vorbit la telefon despre implementarea cu succes a proiectelor strategice comune în sectorul energetic, inclusiv despre construcţia centralei nucleare de la Akkuyu.

Proiectul de 20 de miliarde de dolari ale centralei de 4.800 de megawaţi (MW) prevede construirea a patru reactoare nucleare în oraşul mediteranean Akkuyu şi va permite Turciei să se alăture clubului restrâns de naţiuni cu energie nucleară civilă.

XS
SM
MD
LG