Linkuri accesibilitate

Înalți oficiali SUA și europeni: Putin, indus în eroare de consilierii săi, care se tem să-i spună adevărul


Președintele rus Vladimir Putin a fost indus în eroare de consilierii săi, care sunt prea speriați ca să-i spună cât de prost merge războiul din Ucraina și ce efecte devastatoare au sancțiunile occidentale.

Președintele rus Vladimir Putin a fost indus în eroare de consilierii săi, care sunt prea speriați ca să-i spună cât de prost merge războiul din Ucraina și ce efecte devastatoare au sancțiunile occidentale, susțin oficiali de la Casa Albă și cei europeni, citați de Reuters și CNN.

Invazia rusească în Ucraina a întâmpinat rezistența nebănuită a forțelor ucrainene, care au recucerit teritoriul chiar dacă civilii ucraineni sunt în continuare captivi în orașele asediate, spun sursele citate.

„Avem informații că Putin s-a simțit indus în eroare de armata rusă, ceea ce a dus la o tensiune persistentă între Putin și conducerea sa militară”, a declarat Kate Bedingfield, directorul de comunicații la Casa Albă, reporterilor în timpul unei conferințe de presă.

„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost se comportă armata rusă și despre cum economia rusă este paralizată de sancțiuni, deoarece consilierilor săi le este prea frică să-i spună adevărul”, a spus ea.

SUA au prezentat aceste informații acum pentru a arăta că „aceasta a fost o eroare strategică pentru Rusia”, a spus ea.

Și purtătorul de cuvânt al Pentagonnului a spus că președintele rus Vladimir Putin „nu a fost pe deplin informat de către Ministerul Apărării” pe parcursul invaziei rusești în Ucraina.

John Kirby nu a oferit niciun detaliu care să ducă la această evaluare făcută publică în conferința de presă de la Pentagon de miercuri.

Kirby a spus că SUA nu au „acces la fiecare informație care i-a fost oferită” lui Putin sau la „fiecare conversație pe care a avut-o”, dar a spus că este de acord cu faptul că Putin nu a fost bine informat de ministerul ucrainean al Apărării.

CNN a transmis miercuri că un oficial american a spus că SUA consideră că Putin este „dezinformat” de consilierii săi despre cât de prost se comportă armata rusă în Ucraina și despre efectul sancțiunilor asupra economiei Rusiei.

„Am văzut aceste rapoarte de presă atribuite unui oficial american și am fi de acord cu concluzia de bază, dar nu vom fi mai preciși de atât”, a comentat pus Kirby.

Kremlinul nu a făcut niciun comentariu cu privire la aceste afirmații după încheierea zilei de lucru la Moscova, iar ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta aceste declarații.

Decizia Washingtonului de a-și împărtăși informațiile public reflectă o strategie pe care a urmat-o încă dinainte de începerea războiului.

În acest caz, ar putea complica și calculele lui Putin, a spus un al doilea oficial american care consideră că „l-ar putea face pe Putin să-și reconsidere în cine poate avea încredere”.

Un înalt diplomat european a spus că evaluarea SUA este în conformitate cu gândirea europeană.

„Putin a crezut că lucrurile merg mai bine decât erau. Aceasta este problema când te înconjuri cu „yesmeni” sau când stai cu ei (de vorbă) la capătul unei mese foarte lungi", a spus diplomatul.

Recruților ruși li s-a spus că iau parte la exerciții militare, dar au fsost obligați să semneze un document înainte de invazie care le-a extins atribuțiile, au declarat doi diplomați europeni.

„Au fost induși în eroare, prost instruiți și apoi au ajuns să dea peste bătrânici ucrainene care arătau ca bunicile lor strigând la ei să plece acasă”, a adăugat unul dintre diplomați.


Nu existau indicii momentan că situația ar putea favoriza o revoltă în rândul armatei ruse, dar situația era „imprevizibilă”, iar puterile occidentale „speră ca oamenii nefericiți să vorbească”, a spus înaltul diplomat european.

Analiștii militari spun că Rusia și-a reformulat obiectivele de război în Ucraina într-un mod care ar putea face mai ușor pentru Putin să revendice o victorie salvatoare, în ciuda unei campanii neplăcute în care armata sa a suferit eșecuri umilitoare.

Forțele ruse au bombardat miercuri periferia capitalei Kiev și orașul asediat Cernigău din nordul Ucrainei, la o zi după ce Rusia a promis că va reduce operațiunile militare în ambele orașe, în ceea ce Occidentul a considerat un truc de regrupare a invadatorilor care au suferit pierderi grele.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie în ceea ce a numit „„operațiune specială” de dezarmare și „denazificare” a vecinului său, Ucraina, condus de un președinte evreu, Volodimir Zelenski.

Țările occidentale spun că Moscova a lansat o invazie neprovocată de Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG