Linkuri accesibilitate

Putin nu vrea lideri pe viață fără linie de succesiune


Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat sâmbătă că nu doreşte ca Rusia să se întoarcă la practica din epoca sovietică de a avea conducători pe viaţă care au murit în funcţie fără o strategie de succesiune adecvată, potrivit Reuters.

Comentariile sale, făcute la Sankt Petersburg în prezenţa unor veterani din cel de-al Doilea Război Mondial, survin anunțului său de schimbare rapidă a sistemului politic care a dus la demisia lui Dmitri Medvedev din funcţia de premier şi a guvernului acestuia.

Putin l-a ales desemnat ca şef al executivului pe directorul Fiscului, Mihail Mişustin, relativ necunoscut marelui public. Ruşii aşteaptă acum să afle care sunt miniştrii care îşi vor păstra funcţiile într-un nou guvern.

Modificările aduse de Putin, care ar amenda constituţia pentru a crea noi centre de putere în afara preşedinţiei, au fost percepute la scară largă că îi dau posibilitatea liderului de la Kremlin să-şi extindă puterea odată ce părăseşte preşedinţia în 2024. El a dominat politica rusă, ca preşedinte sau ca prim-ministru, timp de două decenii.

Criticii îl acuză pe Putin, fost ofiţer KGB, că plănuieşte să rămână la o anumită capacitate şi după încheierea mandatului său. Ei îl suspectează că intenţionează să continue să deţină controlul asupra țării, care este, de asemenea, una dintre cele două mari puteri nucleare ale lumii.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG