Linkuri accesibilitate

Rusia vrea să valorifice proprietățile SUA pentru a compensa pierderile provocate de sancțiunile americanilor


Președintele Putin a semnat un decret care permite folosirea proprietăților SUA în Federația Rusă pentru a compensa pierderile produse de confiscarea bunurilor rusești din SUA.
Președintele Putin a semnat un decret care permite folosirea proprietăților SUA în Federația Rusă pentru a compensa pierderile produse de confiscarea bunurilor rusești din SUA.

Vladimir Putin a semnat un decret care permite valorificarea proprietăților americane din Federația Rusă, pentru a compensa pierderile produse de sechestrarea activelor oligarhilor ruși și ale Băncii Centrale a Rusiei din Statele Unite.

Documentul prevede că guvernul Federației Ruse este obligat să stabilească o procedură specială de despăgubire pentru daunele cauzate Rusiei în legătură cu acțiunile „neprietenoase și contrare dreptului internațional” ale Statelor Unite.

O comisie specială creată de guvernul rus va identifica proprietățile aparținând entităților americane, inclusiv titlurile de valoare, care pot fi folosite pentru a compensa pierderile.

Potrivit decretului, pentru compensarea prejudiciului pot fi utilizate următoarele:

  • bunuri mobile și imobile ale Statelor Unite sau cetățeni americani;
  • valori mobiliare aparținând SUA sau cetățenilor americani;
  • drepturi de proprietate aparținând Statelor Unite sau cetățenilor americani.

Pentru a obține compensații, rușii afectați de sancțiuni trebuie să ceară în instanță stabilirea ilegalității confiscării de către SUA, mai prevede decretul.

Pe 24 aprilie, Senatul SUA a aprobat un proiect de lege privind transferul bunurilor rusești sechestrate către Ucraina. Proiectul de lege fusese aprobat anterior de Camera Reprezentanților a Congresului SUA. Președintele american Joe Biden nu a semnat încă acest document.

SUA, UE și alte țări au impus sancțiuni, și au sechestrat bunurile Rusiei și ale oligarhilor ruși după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă.

În vara anului 2023, Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat înghețarea activelor oligarhilor ruși și ale Băncii Centrale a Federației Ruse în valoare de peste 330 de miliarde de dolari.

Financial Times a relatat că Grupul celor Șapte a intensificat negocierile privind transferul unei părți din activele rusești înghețate către Ucraina.

Potrivit surselor publicației, SUA s-au oferit să transfere Ucrainei activele Băncii Centrale a Federației Ruse înghețate în Europa ca despăgubire în „avans” pentru pierderile cauzate în urma ostilităților.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG