Linkuri accesibilitate

Putin se ceartă cu istoria, încercând s-o rescrie


Acuzațiile lui Vladimir Putin au fost rostite la o întâlnire care a avut loc în ajunul Crăciunului, cu ofițeri de rang înalt
Acuzațiile lui Vladimir Putin au fost rostite la o întâlnire care a avut loc în ajunul Crăciunului, cu ofițeri de rang înalt

Preşedintele rus Vladimir Putin a reluat marţi războiul declaraţiilor cu Polonia, acuzând această ţară că ar fi încheiat o „înţelegere” cu Hitler şi că ar fi acţionat în mod „antisemit” în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Polonia s-a aflat sub ocupație nazistă, transmite AFP.

Adresându-se unui auditoriu format din ofiţeri de rang înalt din Ministerul Apărării, preşedintele rus a dat asigurări că a luat cunoştinţă de arhive recuperate în Europa de Armata Roşie după 1945, ce arată că mai multe state, printre care şi Polonia, erau în complicitate cu dictatorul nazist.

„Ei (polonezii n.r.) au încheiat practic o înţelegere cu Hitler. Este clar în documentele de arhivă”, a afirmat Putin, declarându-se „insultat de modul în care Hitler şi Polonia au discutat despre aşa-zisa problemă evreiască”.

Putin a dat asigurări că a luat cunoştinţă de documente istorice în care ambasadorul polonez în Germania în 1938 i-a promis lui Hitler ridicarea unui „frumos monument” la Varşovia, după ce liderul nazist a propus să-i „trimită pe evrei în colonii din Africa”.

Acest ambasador „s-a solidarizat complet cu Hitler”, a acuzat Putin, numindu-l pe fostul diplomat polonez 'ticălos' şi 'porc antisemit'.

Liderul de la Kremlin a făcut şi o paralelă cu deciziile responsabililor polonezi actuali care „dau ordin să fie demolate monumentele soldaţilor Armatei Roşii”, altădată sărbătoriţi ca eliberatorii ţării.

În ultimele zile, Rusia şi Polonia şi-au înmulţit acuzaţiile reciproce cu caracter istoric.

Diplomaţia rusă a criticat retorica agresivă a Varşoviei, în timp ce Ministerul de Externe polonez şi-a exprimat „îngrijorarea faţă de prezentarea unei false imagini a evenimentelor” de către responsabilii ruşi.

Rusia denunţă de mulţi ani ceea ce ea consideră a fi uitarea în care au intrat în ţările occidentale sacrificiile considerabile făcute de URSS până în 1945 şi mai ales moartea a 27 milioane de sovietici în Al Doilea Război Mondial.

Vladimir Putin a denunţat vineri o rezoluţie din septembrie a Parlamentului European cu privire la „memoria europeană”, care pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG