Linkuri accesibilitate

Putin spune că forțele ruse sunt pregătite să ajute Belarusul. Mai mulți lideri ai opoziției, interogați


Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenka

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia este pregătită să trimită un contingent de forțe de ordine în Belarus, „dacă este necesar”, în eventualitatea comiterii unor „jafuri”, pentru a restabili ordinea în Belarus, pe fondul protestelor care contestă rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august în urma cărora președintele Aleksandr Lukașenka ar fi obținut al șaselea mandat cu peste 80% din voturi.

Putin a făcut comentariile într-un interviu-surpriză difuzat joi de canalul de stat.

„Forțele ruse nu vor fi utilizate decât dacă elemente extremiste din Belarus depășesc linia și trec la comiterea de jafuri", a spus Putin.

Președintele rus a mai spus că crede că „instituțiile de ordine din Belarus demonstrează un comportament destul de rezervat, indiferent de situație”.

Comentariile lui Putin vin pe fondul reprimării demonstrațiilor împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale din 9 august, câștigate de președintele autoritar Aleksandr Lukașenka, de 26 de ani la putere în Belarus.

Protestatarii, care cred că alegerile au fost fraudate, s-au confruntat cu brutalitatea poliției, cu dovezi evidente ale bătăilor și torturii practicate împotriva celor aflați în custodia poliției.

Svetlana Țihanovskaia, contracandidatul său la alegerile prezidențiale, a spus că cel puțin șase persoane au fost ucise în represiune și zeci de protestatari au dispărut după ce au fost reținuți de autorități.

Autoritățile din Belarus continuă să pună sub semnul întrebării persoanele de frunte ale opoziției, ca parte a ceea ce Minsk numește o „anchetă penală” în cadrul Consiliului de coordonare recent format din opoziție.

Maria Kaleșnikava, membru principal al Consiliului de coordonare al campaniei Svetlanei Țihanovskaia, lider al opoziției exilate, a fost convocată la sediul Comitetului de investigare din Belarus pentru interogare pe 27 august.

Poliția a arestat cel puțin 20 de persoane și a împrăștiat circa 1.000 de persoane adunate în Piața Independenței din capitala Belarusului miercuri seară, în a 18-a zi de proteste care contestă rezultatele alegerilor prezidențiale din 9 august, în urma cărora Aleksandr Lukașenka ar fi fost ales, pentru a șasea oară, președinte al țării cu 80% din voturi.

Oamenii au fluturat steaguri roșii și albe și au scandat „Pleacă!” și au cerut demisia conducătorului autoritar aflat de 26 de ani la conducerea țării, cerând organizarea de noi alegeri prezidențiale.

Poliția a blocat ușile bisericii din apropiere unde s-au refugiat câteva zeci de protestatari. După aproximativ 40 de minute, aceștia au fost lăsați să plece, a informat site-ul independent de știri Tut.by.

Un număr mare de polițiști au reținut cel puțin 20 de persoane, potrivit AFP, în timp ce Associated Press a spus că au fost reținute câteva zeci. Cel puțin trei persoane au fost reținute într-un alt protest la Brest pe 26 august, a informat Serviciul Belarus al RFE / RL.

Activistul Viașna, Valianțîn Ștefanovici, a numit reținerile un act de intimidare.

„Autoritățile au oprit bătăile, dar frica și amenințările rămân arma principală", a spus el, potrivit AP.

Represiunea poliției are loc înainte de întâlnirea de două zile a miniștrilor de externe ai UE, care începe joi în Germania, în cadrul căreia s-ar putea discuta sancțiuni împotriva regimului din Belarus.


XS
SM
MD
LG