Linkuri accesibilitate

Putin spune că nu respinge negocierile pentru pace cu Ucraina


RUSIA – Președintele rus Vladimir Putin (C) participă la sesiunea plenară a celui de-al doilea summit Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. 27 iulie 2023.
RUSIA – Președintele rus Vladimir Putin (C) participă la sesiunea plenară a celui de-al doilea summit Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. 27 iulie 2023.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că o inițiativă africană ar putea fi punctul de plecare pentru pace în Ucraina, dar că atacurile ucrainene din ultima perioadă fac acest lucru greu de realizat, relatează Reuters.

El a vorbit la o conferință de presă după ce s-a întâlnit vineri cu liderii africani la Sankt Petersburg și a ascultat apelurile lor ca Moscova să-și continue planul.

„Există prevederi ale acestei inițiative de pace care sunt puse în aplicare”, a spus el.

„Dar există lucruri care sunt greu sau imposibil de implementat”.

Reuters a raportat în iunie că medierea africană în conflict ar putea începe cu măsuri de consolidare a încrederii, urmate de un acord de încetare a ostilităților însoțit de negocieri între Rusia și Occident. Putin a spus că unul dintre punctele inițiativei a fost încetarea focului.

„Dar armata ucraineană este în ofensivă, atacă, implementează o operațiune ofensivă strategică la scară largă... Nu putem înceta focul când suntem atacați”.

În ceea ce privește începerea discuțiilor de pace, el a spus: „Nu le-am respins... Pentru ca acest proces să înceapă, trebuie să existe un acord de ambele părți”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea unei încetări a focului acum, când Rusia controlează aproape o cincime din țara sa.

Sursă informațiilor: Reuters

XS
SM
MD
LG