Linkuri accesibilitate

Putin vrea garanții de securitate pentru Coreea de Nord


Vladimir Putin și Kim Jong Un la recepția care a avut loc după summit-ul de la Vladivostok

Într-o declarație televizată după summit-ul de la Vladivostok, Putin a subliniat că dezarmarea Coreei de Nord nu va fi posibilă fără garantarea integrităţii teritoriale a acestei ţări: Phenianul "are nevoie de garantarea securităţii şi a păstrării suveranităţii".

Președintele Federației Ruse susține că acordarea acestor garanții ar rezolva conflictul legat de înarmarea nucleară a Coreei de Nord și că va transmite Washington-ului rezultatele discuțiilor pe care le-a avut cu omologul său de la Phenian, fiindcă Rusia şi SUA au un interes comun în denuclearizarea Coreei de Nord

Putin a mărturisit că a fost rugat de Kim să transmită încă o dată Statelor Unite poziţia Phenianului şi a arătat că liderul nord-coreean este dispus în continuare să discute cu partea americană despre programul nuclear al ţării sale.

Gheorghi Toloraya, un fost diplomat rus cu experiență îndelungată în chestiunea nord-coreeană, a explicat înaintea acestui summit că momentul este propice pentru o implicare rusească, dat fiind recentul eșec al summitului Kim-Trump din Vietnam.

Vorbind pentru AP, Toloraya a spus că Moscova, care se opune ca și Washingtonul înarmării nucleare a Coreii de Nord, ar putea ajuta America, dar, la nevoie, s-ar putea erija în lider mondial în această chestiune.

Toloraya a respins ideea că Moscova nu are mijloace pentru a influența cu adevărat politicile Fenianului. „Rusia are mijloace nefolosite – a spus Toloraya. Dacă am furniza de pildă vreo duzină de sisteme anti-aeriene S-400 Coreii de Nord, asta ar schimba întregul echilibru de forțe din peninsula coreeană, și acesta este un singur exemplu”.

Partidul lui Putin, câștigător în alegeri marcate de fraudă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
XS
SM
MD
LG