Linkuri accesibilitate

Putin vrea garanții de securitate pentru Coreea de Nord


Vladimir Putin și Kim Jong Un la recepția care a avut loc după summit-ul de la Vladivostok
Vladimir Putin și Kim Jong Un la recepția care a avut loc după summit-ul de la Vladivostok

Într-o declarație televizată după summit-ul de la Vladivostok, Putin a subliniat că dezarmarea Coreei de Nord nu va fi posibilă fără garantarea integrităţii teritoriale a acestei ţări: Phenianul "are nevoie de garantarea securităţii şi a păstrării suveranităţii".

Președintele Federației Ruse susține că acordarea acestor garanții ar rezolva conflictul legat de înarmarea nucleară a Coreei de Nord și că va transmite Washington-ului rezultatele discuțiilor pe care le-a avut cu omologul său de la Phenian, fiindcă Rusia şi SUA au un interes comun în denuclearizarea Coreei de Nord

Putin a mărturisit că a fost rugat de Kim să transmită încă o dată Statelor Unite poziţia Phenianului şi a arătat că liderul nord-coreean este dispus în continuare să discute cu partea americană despre programul nuclear al ţării sale.

Gheorghi Toloraya, un fost diplomat rus cu experiență îndelungată în chestiunea nord-coreeană, a explicat înaintea acestui summit că momentul este propice pentru o implicare rusească, dat fiind recentul eșec al summitului Kim-Trump din Vietnam.

Vorbind pentru AP, Toloraya a spus că Moscova, care se opune ca și Washingtonul înarmării nucleare a Coreii de Nord, ar putea ajuta America, dar, la nevoie, s-ar putea erija în lider mondial în această chestiune.

Toloraya a respins ideea că Moscova nu are mijloace pentru a influența cu adevărat politicile Fenianului. „Rusia are mijloace nefolosite – a spus Toloraya. Dacă am furniza de pildă vreo duzină de sisteme anti-aeriene S-400 Coreii de Nord, asta ar schimba întregul echilibru de forțe din peninsula coreeană, și acesta este un singur exemplu”.

XS
SM
MD
LG