Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin a început o vizită de două zile în China


Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, spun că cele două țări au un parteneriat fără limite.
Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, spun că cele două țări au un parteneriat fără limite.

Vladimir Putin a sosit în China pentru o vizită de două zile, care va include discuții detaliate despre Ucraina, Asia, energie și comerț cu Xi Jinping, cel mai puternic susținător politic al său și rival geopolitic al SUA.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat înainte de întâlnirea cu Vladimir Putin că Beijingul va fi „întotdeauna un partener bun” al Rusiei, potrivit presei de stat chineze, citate de Reuters.

China și Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a declanșa războiul din Ucraina.

Vizita lui Vladimir Putin în China este prima călătorie externă de după câștigarea celui de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei și arată prioritățile geopolitice al președintelui rus.

În primele fraze ale întâlnirii dintre liderii rus și chinez, Vladimir Putin i-a spus lui Xi Jinping că cooperarea dintre cele două țări este un factor stabilizator.

„Este de o importanță crucială faptul că relațiile dintre Rusia și China nu sunt oportuniste și nu sunt îndreptate împotriva nimănui”, a declarat Putin, citat de agenția rusă de știri RIA Novosti.

Într-un interviu anterior pentru agenția chineză de știri Xinhua, Vladimir Putin l-a lăudat pe Xi Jinping pentru că a ajutat la construirea unui „parteneriat strategic” cu Rusia, bazat pe interese naționale și încredere reciprocă profundă.

„Vom încerca să stabilim o cooperare mai strânsă în domeniile industriei și înaltei tehnologii, energiei spațiale și nucleare pașnice, inteligenței artificiale, surselor regenerabile de energie și altor sectoare inovatoare”, a spus președintele Putin.

Noul ministru al apărării al lui Putin, Andrei Belousov, ministrul de externe Serghei Lavrov și secretarul Consiliului de Securitate Serghei Șoigu fac parte din delegația care a mers în China, alături de directorii celor mai mari companii rusești.

Putin și Xi vor participa și la o festivitate de celebrare a 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, pe care Mao Zedong a fondat-o în 1949.

Președinții Rusiei și Chinei împărtășesc viziunea conform căreia Occident e în declin. China contestă supremația SUA în toate domeniile, de la calculul cuantic și biologia sintetică, până la spionaj și putere militară.

China și-a consolidat legăturile comerciale și militare cu Rusia în ultimii ani, mai ales după ce SUA și aliații săi au impus sancțiuni ambelor țări, în special Moscovei, pentru invazia sa în Ucraina.

Guvernele occidentale spun despre China că a jucat un rol crucial în a ajuta Rusia să reziste sancțiunilor internaționale și susține economic și industrial efortul de război al Moscovei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG