Numirea a fost făcută la scurt timp după ce Dmitri Medvedev și guvernul au demisionat în urma apelului făcut de Putin la schimbări ample ale Constituției.
Mișustin, 53 de ani, care a lucrat în cadrul guvernului din 1998, a fost până acum o figură ștearsă în funcția de șef al Fiscului, pe care o ocupă din 2010.
Putin a folosit discursul anual despre starea națiunii, din 15 ianuarie, pentru a anunța un referendum referitor la amendarea substanțială a Constituției, menită să întărească puterea parlamentului și care ar urma să fie pusă în aplicare înainte de finalul mandatului său prezidențial, în 2024.
Observatorii sunt de părere că alegerea lui Mișustin, un personaj lipsit de greutate politică, indică faptul că viitorul premier nu avea parte de independență.
Putin a prezentat parlamentului, spre aprobare, candidatura lui Mișustin, potrivit agențiilor ruse de știri, urmând ca parlamentul să se pronunțe prin vot într-o săptămână.
În discursul său anual despre starea națiunii, Vladimir Putin a anunțat modificări constituționale între care acordarea către camera inferioară a parlamentului, Duma de stat, a dreptului de a numi prim-ministrul și membrii Executivului de la Moscova, atribuție care în acest moment îi revine președintelui. Putin a spus că Federația Rusă trebuie să rămână „o republică prezidențială puternică”, cu un președinte care să aibă între puteri dreptul de a-l demite pe primul ministru și pe membrii Cabinetului, ca și pe cea de a desemna oficialii din vârful ierarhiei pentru securitate și apărare. „Aceasta va spori rolul și semnificația parlamentului național”, a spus Putin.
De asemenea, președintele Federației Ruse a anunțat convocarea unui referendum pe un pachet mai mare de amendamente la Constituția rusă, fără să menționeze o dată la care acesta să fie organizat.
Facebook Forum