Linkuri accesibilitate

Răspunsul lui Macron la insulta adusă de Erdogan: a retras ambasadorul de la Ankara


Președintele francez Emmanuel Macron

Relațiile dintre Paris și Ankara s-au tensionat după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a insultat pe președintele Emmanuel Macron, afirmând că are acesta are nevoie de un control psihiatric. În premieră, Macron și-a rechemat ambasadorul de la Ankara pentru consultări, relatează BBC.

Erdogan a spus că Macron ar trebui să își facă un control privind sănătatea mintală în contextul în care liderul de la Paris s-a angajat să apere valorile seculare și să lupte împotriva islamului radical. ”Nu vom renunța la caricaturile nostre”, a declarat președintele francez, a începutul săptămânii.

Macron a luat atitudine față de decapitarea profesorului francez de istorie Samuel Paty, care a fost asasinat în plină stradă după ce arătase la cursuri caricaturile cu profetul Mahomed. Liderul de la Paris s-a angajat să apere valorile seculare și să lupte împotriva islamului radical.

În acest context, Erdogan a spus că Macron ar trebui să își facă un control privind sănătatea mintală.

Care-i problema cu acest individ pe nume Macron în ceea ce privește islamul și musulmanii? Macron are nevoie de tratament mintal. Ce altceva poți spune despre un șef de stat care nu înțelege libertatea religioasă și care se comportă în acest fel față de milioane de oameni care trăiesc în țara sa și au altă credință?”, și-a început discrusul Erdogan referitor a inițiativele președintelui francez privind combaterea islamului radical, inițiativă care ar urma să fie concretizată printr-un pachet de legi.

Palatul Elysée a denunţat afirmaţiile considerate "inacceptabile" ale preşedintele turc şi a menţionat "absenţa mesajelor de condoleanţe şi sprijin din partea preşedintelui turc după asasinarea lui Samuel Paty", la o săptămână după decapitarea acestui profesor de către un islamist într-o suburbie a Parisului.

"Afirmaţiile preşedintelui Erdogan sunt inacceptabile. Excesele şi grosolănia nu sunt o metodă. Îi cerem lui Erdogan să schimbe cursul politicii sale deoarece este periculoasă din toate punctele de vedere. Nu intrăm în polemici inutile şi nu acceptăm insulte", a comentat preşedinţia franceză pentru AFP.

Preşedinţia franceză a remarcat, de asemenea,"declaraţiile foarte jignitoare din ultimele zile" ale preşedintelui turc,"în special apelul la boicotarea produselor franceze".

"De la ofensiva sa în Siria, Franţa nu a încetat să denunţe comportamentul preşedintelui Erdogan, iar ultimele săptămâni ne-au dat dreptate", notează aceasta.

Palatul Elysée a mai cerut Turciei să pună capăt ”aventurilor sale periculoase” în Marea Mediterană şi în regiune şi a denunţat "comportamentul iresponsabil" al Ankarei în conflictul din Nagorno-Karabah.

În noiembrie anul trecut, preşedintele Turciei a mai pus o dată sub semnul întrebării sănătatea mintală a lui Emmanuel Macron, în replică la declaraţiile preşedintelui francez despre "moartea cerebrală" a NATO, invitându-l pe acesta să "îşi examineze propria moarte cerebrală".

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG