Amnesty International analizează deportarea și adopția forțată în Rusia a copiilor ucraineni
Un raport publicat joi, 10 noiembrie de Amnesty International, analizează problema copiilor neînsoțiți, separați sau orfani, care ar fi fost transferați cu forța în Rusia sau în zonele ocupate.
Amnesty International contestă teza autorităților ruse care spun că acești copii sunt orfani.
La fel ca bătrânii sau persoanele cu dizabilități, aceștia sunt „mai expuși riscului transferului forțat” , spune ONG-ul pentru drepturile omului, care denunță o „crimă de război, chiar o crimă împotriva umanității”.
Incapabili să plece singuri, acești copii se trezesc prinși în mâinile rușilor, lipsiți de naționalitatea lor și adoptați cu forța.
Cifrele sunt greu de stabilit. „Din păcate, nimeni nu știe numărul exact, dar, până în prezent, Ucraina a identificat 10.764 de copii [separați de familiile lor] care se află în Rusia și în teritoriile ocupate ”, spune Aksana Filipichyna, expert independent în protecția drepturilor copilului și fost reprezentant (2012-2022) al apărătorului ucrainean al drepturilor copilului și familiei.
Această cifră în sine provine din apelurile părinților care își caută copiii, în special din regiunile Mariupol, Zaporojie și Herson.