Linkuri accesibilitate

Oameni cu steaguri ucrainene în centrul Hersonului se bucură de apariția soldaților ucraineni
Oameni cu steaguri ucrainene în centrul Hersonului se bucură de apariția soldaților ucraineni

Război în Ucraina | Trupele ucrainene au ajuns în centrul orașului Herson. Zelenski: O zi istorică pentru țară

Cinci persoane au murit și alte două au fost rănite într-un atac cu rachetă al trupelor ruse asupra unei clădiri rezidențiale din Nikolaev. Statele Unite ale Americii vor acorda un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 400 de milioane de dolari.

Principalele evenimente:

18:01 11.11.2022

Retragerea simbolică a Kremlinului din Herson, un dezastru militar major

La eliberarea Hersonului, războiul cu forțele ruse nu a mai avut loc, spune jurnalistul Luke Harding, corespondent al The Guardian la în Mîlove, Berîslav, din provincia Herson, care a asistat la momentul preluării controlului ucrainean asupra unor localități din zonă.

Armata ucraineană a lovit soldații care se retrăgeau în timp ce încercau să treacă spre malul stâng al râului Nipru.

O coloană blindată de patruzeci de vehicule ucrainene, inclusiv mai multe tancuri T-72, a trecut pe lângă satul Mîlove din provincia Herson, eliberată joi. S-a îndreptat în direcția hidrocentralei Kahovka - un punct cheie de trecere - și a orașului încă ocupat de pe malul drept Nova Kahovka.

Rușii se aflau la doar opt kilometri distanță de Mîlove. Ei controlau un teritoriu vizibil chiar peste râu: stâlpi radio și case sub o linie de copaci. Fum negru se întindea la orizont.

Au fost bubuituri la fiecare câteva minute și o secvență de zgomote rapide de la rachetele ucrainene gradate. Rușii au tras înapoi, deși mai rar, din pozițiile de artilerie deasupra apei. „Te obișnuiești cu asta”, a spus săteanul Serghei Demcuk, după o altă explozie de percuție. „Nu, nu”, a spus soția sa, Alesia, care nu a fost deloc de acord cu el. „Este groaznic”, a spus ea.

Avansul ucrainean a fost încetinit de faptul că rușii care fugeau au aruncat în aer poduri și alte obiecte strategice.

Vehiculele ucrainene au fost forțate să facă un ocol lung prin câmpurile de floarea soarelui și terenurile agricole după ce trecerea peste un afluent a fost distrusă. Nu a fost timp pentru a instala poduri de pontoane.

Vineri a avut loc o operațiune majoră de curățare, poliția militară ucraineană mergând din casă în casă pentru a verifica documentele.

Ei au căutat colaboratori locali și ruși care au rămas în urmă și s-ar fi putut deghiza în civili.

Retragerea simbolică a Kremlinului din Herson a fost un dezastru militar major.

Noile poziții din prima linie sunt totuși extrem de apropiate, ambele părți putând să se țintească una pe cealaltă folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă și chiar runde de tancuri.

Statul major al Ucrainei va fi dornic să doboare bazele militare rusești cât mai curând posibil, pentru a preveni pulverizarea orașului Herson și transformarea într-un alt Mariupol.

Kievul se confruntă și cu o altă dilemă strategică: încearcă să treacă râul Nipru și să continue sau deschide un nou front la sud de Zaporojie și spre orașul Melitopol controlat de ruși?

19:01 11.11.2022

Petreceri pe străzi după retragerea rușilor din Herson

Sărbătorile continuă până în noapte la Herson, cu videoclipuri care arată petreceri pe străzi și oameni scandând „ZSU”, inițialele forțelor armate ucrainene.

20:07 11.11.2022

UE, 1 miliard de euro pentru coridoarele de solidaritate

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Klaus Iohannis și președinții Cehiei, Poloniei, Slovaciei, Republicii Moldova și Ucrainei au semnat vineri o declarație comună prin care anunță că vor consolida culoarele de solidaritate instituite în luna mai între Uniunea Europeană și Ucraina pentru a spori securitatea alimentară la nivel mondial și a oferi un colac de salvare pentru economia Ucrainei.

Declarația, co-semnată și de președinții Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Grupului Băncii Mondiale, atestă că executivul european și instituțiile financiare implicate vor mobiliza 1 miliard de euro pentru aceste coridoare de solidaritate, iar statele semnatare vor beneficia de investiții în infrastructură.

„Ca parte a răspunsului Uniunii Europene la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Comisia Europeană și statele membre ale UE limitrofe au stabilit, la 12 mai 2022, căile de solidaritate UE-Ucraina. Benzile Solidarității sunt coridoare esențiale pentru exporturile agricole ale Ucrainei, precum și pentru exportul și importul altor bunuri.

Fiind unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, Ucraina a furnizat în mod normal aproximativ 45 de milioane de tone de cereale pe piața globală în fiecare an. Cu toate acestea, în războiul său brutal împotriva Ucrainei, Rusia vizează în mod deliberat producția și exporturile agricole, blocând trecerea în siguranță către și dinspre porturile ucrainene de la Marea Neagră și construind stocuri în silozuri de cereale. Acest lucru a condus la creșterea prețurilor mondiale la cereale, a creat insecuritate alimentară la nivel global și a pus în pericol mijloacele de trai a milioane de oameni care se bazează pe aceste cereale.

De la înființarea Căilor Solidarității, peste 15 milioane de tone de bunuri agricole ucrainene (cereale, semințe oleaginoase și produse conexe) au fost exportate, pe drum, feroviar și prin porturile Mării Negre și Dunării. În plus, începând cu luna august, Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră a ajutat la relansarea transporturilor de cereale din porturile Ucrainei la Marea Neagră, reducând astfel și mai mult prețurile alimentelor la nivel global.

Împreună, aceste inițiative au permis exportul a aproximativ 25 de milioane de tone de cereale ucrainene, semințe oleaginoase și produse conexe între mai și sfârșitul lunii octombrie către piețele mondiale, inclusiv către țările care au cea mai mare nevoie.

Coridoarele Solidarității sunt în prezent singura opțiune pentru exportul tuturor celorlalte bunuri ucrainene neagricole în restul lumii și pentru importul tuturor bunurilor de care are nevoie, cum ar fi combustibil și asistență umanitară.

Ca atare, Solidarity Lanes au devenit linia de salvare a economiei Ucrainei, aducând înapoi peste 15 miliarde EUR din venituri atât de necesare fermierilor și întreprinderilor ucrainene.

UE a lucrat cu statele membre, Ucraina și Republica Moldova, parteneri și companii internaționale, precum și operatori de transport, pentru a îmbunătăți funcționarea căilor de solidaritate. În calitate de state membre UE învecinate, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au făcut eforturi și investiții uriașe pentru a facilita aceste rute comerciale.

Coridoarele Solidarității au devenit o verigă indispensabilă pentru aprofundarea relațiilor cu Ucraina și Republica Moldova și sunt esențiale pentru a stabili o conexiune mai stabilă cu UE în vederea aderării viitoare. Acestea aduc Ucraina și Republica Moldova mai aproape de piața unică a UE, menținând în același timp ambele țări conectate cu restul lumii.

Cu toate acestea, Coridoarele își ating limitele de capacitate, blocajele persistă, iar costurile logistice sunt mari.

Pentru a susține și a crește în continuare capacitatea lor, UE a mobilizat investiții semnificative prin diferite programe existente ale UE și naționale. Facilitarea administrativă și operațională trebuie să continue, inclusiv în ceea ce privește simplificarea procedurilor de trecere a frontierei, și este nevoie de mai multe finanțări.

Comisia Europeană va aloca de urgență 250 de milioane de euro subvenții pentru a impulsiona căile de solidaritate. „Pe termen scurt, vom sprijini îmbunătățiri rapide, în special cu echipamente mobile, pentru a reduce timpii de așteptare și a îmbunătăți circulația prin punctele de trecere a frontierei și rutele de acces ale acestora. Pe termen mediu, mobilizăm Facilitatea Conectarea Europei (CEF) și 50 de milioane EUR pentru a sprijini dezvoltările de infrastructură necesare pentru a crește și mai mult capacitatea căilor de solidaritate”, se spune în declarația comună emisă vineri.

Lucrând cu instituții financiare partenere, cum ar fi Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială, dorim să asigurăm lichidități pentru operatori, precum și finanțarea reparațiilor și creșterea capacității. În special:

Banca Europeană de Investiții intenționează să investească până la 300 de milioane EUR până la sfârșitul anului 2023 în proiecte care răspund obiectivelor Solidarity Lanes. Aceasta se adaugă activității deja anunțate și finanțate [1] în Ucraina, din care o parte semnificativă este dedicată modernizării drumurilor și căilor ferate. În plus, Banca Europeană de Investiții și Comisia Europeană pun la dispoziție expertiza tehnică a Jaspers (Asistență comună pentru sprijinirea proiectelor în regiunile europene) pentru identificarea și pregătirea proiectelor de transport transfrontalier care urmează să fie finanțate prin CEF, care pot atrage cofinanțare potențială BEI.

Pe baza muncii întreprinse timp de câteva luni pe teren cu Comisia Europeană și cu toate părțile interesate relevanți, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare intenționează să investească 300 de milioane EUR în favoarea Solidarity Lanes în perioada 2022-2023 - din care o parte va merge la proiectele deja identificate și în curs de aprobare.

Grupul Băncii Mondiale, pe lângă modelarea sa regională de transport, evaluarea rapidă a daunelor pentru a identifica reparațiile prioritare și investițiile de recuperare, precum și lucrările în curs de desfășurare în comerț și logistică, pregătește un proiect de urgență pentru a întreprinde reparații ale infrastructurii feroviare și rutiere deteriorate de război cu până la 100 de milioane USD vizați pentru debursare în 2023. Reabilitarea infrastructurii feroviare și a logisticii multimodale din România și Republica Moldova până la granițele Ucrainei este în discuție pentru a sprijini exporturile și importurile critice ucrainene și pentru a pune bazele reconstrucției.

De asemenea, solicităm partenerilor noștri internaționali să ofere sprijin financiar suplimentar acestor acțiuni, care sunt esențiale pentru Ucraina, Republica Moldova și pentru securitatea alimentară globală.”

21:44 11.11.2022

Zelenski: O zi istorică pentru țară

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că a fost o zi „istorică” pentru țară. Într-o declarație pe pagina sa de Telegram, el a spus că oamenii din Herson nu au renunțat niciodată la speranța în Ucraina: „Speranța pentru Ucraina este întotdeauna justificată”.

Președintele a împărtășit anterior un videoclip cu oameni care sărbătoresc în jurul unui incendiu în Herson, în timp ce întunericul se cobora.

„Astăzi este o zi istorică. Ne întoarcem la Herson. De acum, apărătorii noștri sunt pe străzile orașului iar unitățile speciale sunt deja în oraș. Oamenii din Herson așteptau. Nu au renunțat niciodată la Ucraina. Speranța pentru Ucraina este întotdeauna justificată – iar Ucraina își întoarce întotdeauna promisiunea. Și chiar și atunci când orașul nu este încă complet curățat de prezența inamicului, oamenii din Herson înșiși îndepărtează simbolurile rusești de pe străzi și clădiri și orice urmă a șederii ocupanților în Herson. La fel a fost și în toate celelalte orașe eliberate de apărătorii noștri. La fel va fi și în acele orașe care încă așteaptă întoarcerea noastră. Ucraina va reveni la toți oamenii săi. Mulțumesc fiecărui soldat și fiecărei unități a forțelor de apărare care fac acum posibilă această operațiune ofensivă în sud. Absolut tututor – de la soldați la generali: forțele armate, informații, SBU, Garda Națională, toți cei care au adus ziua de astăzi mai aproape de regiunea Herson.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG