Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Explozii puternice la centrala nucleară Zaporojie. Atac rusesc asupra unui centru umanitar. Cinci persoane au murit

Kievul s-ar putea confrunta cu „închiderea completă” a energiei electrice pe fondul paraliziei întregii rețele ucrainene de electricitate. Sute de ucraineni au dispărut la Herson, spun cercetătorii în crime de război.

11:58 19.11.2022

Ucraina nu va îngenunchea în fața rușilor

Mihailo Podoliak, un consilier politic al președintelui ucrainean, a respins „teoriile conspirației” despre capitularea țării sale.

„Ucraina nu va îngenunchea în fața rușilor”, a scris Podoliak pe Twitter. „Nu este o chestiune de politică. Este o chestiune a existenței noastre.”

11:33 19.11.2022

Penurie de energie la Kiev

Capitala ucraineană se află într-o „situație critică”, cu lipsuri de energie, în timp ce țara se confruntă cu pane de curent de câteva ore, spun oficialii, pe fondul atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene. Tiruri puternice de artilerie și rachete au întrerupt alimentarea cu energie electrică a până la 40% din populația țării la începutul iernii, transmite Associated Press.

Șeful rețelei electrice din Ucraina a declarat că temperaturile scăzute pun o presiune suplimentară asupra rețelelor energetice.

Înțelegem că inamicul vrea să ne distrugă sistemul de alimentare în general, pentru a provoca întreruperi lungi. Trebuie să ne pregătim pentru posibile întreruperi lungi, dar în acest moment introducem programe care sunt planificate și vor face totul pentru a ne asigura că întreruperile nu sunt foarte lungi”, a declarat Volodimir Kudrîțki, directorul executiv al Ukrenergo, pentru televiziunea de stat ucraineană.

Kievul se confruntă deja cu un „deficit uriaș de energie electrică”, a declarat primarul Vitali Klitsciko pentru AP.

Aproximativ 1,5-2 milioane de oameni - aproximativ jumătate din populația orașului - erau cufundați periodic în întuneric, pe măsură ce autoritățile schimbă electricitatea dintr-un cartier în altul, a spus el.Este o situație critică.

Dar el a adăugat că încercările Rusiei de a face Ucraina să se gândească la renunțare „nu vor funcționa”.

09:04 19.11.2022

Guvernul Canadei eliberează obligațiuni pentru suveranitatea Ucrainei

Guvernul Canadei va elibera obligațiuni în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni pentru sprijinirea Ucrainei în contextul războiului cu Rusia.

„Fondurile vor sprijini guvernul Ucrainei să continue să funcționeze în fața invaziei ilegale a Rusiei, inclusiv prin furnizarea de servicii esențiale pentru ucraineni, cum ar fi pensiile, achiziționarea de combustibil înainte de iarnă și refacerea infrastructurii energetice. Guvernul Canadei a încheiat un parteneriat cu instituțiile financiare participante pentru a le oferi canadienilor posibilitatea de a achiziționa o obligațiune pentru suveranitatea Ucrainei în valori nominale de 100 de dolari”, se arată în comunicatul dat de guvernul canadian.

Banii obținuți de pe urma cumpărării obligațiunilor vor fi transferați Ucrainei prin intermediul Fondului Monetar Internațional.

Primele obligațiuni vor putea fi cumpărate începând cu finalul lunii noiembrie.

09:02 19.11.2022

Rachetele rusești au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei 

Rachetele rusești au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, spun autoritățile de la Kiev, care avertizează că orașul s-ar putea confrunta cu o „închidere completă” a rețelei electrice pe măsură ce se apropie iarna.

Cu temperaturile în scădere după prima ninsoare la Kiev, oficialii lucrează pentru a restabili rețeaua la nivel național, după unele dintre cele mai puternice bombardamente ale infrastructurii civile ucrainene de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul acesta.

ONU spune că penuria de electricitate și apă din Ucraina amenință un dezastru umanitar.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG