Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin și reprezentanți ai separatiștilor din regiuni ucrainene pe care le revendică Rusia la ceremonia în care au fost semnate decretele de anexare.
Vladimir Putin și reprezentanți ai separatiștilor din regiuni ucrainene pe care le revendică Rusia la ceremonia în care au fost semnate decretele de anexare.

Război în Ucraina | Kievul depune cererea de aderare la NATO. Rusia a oficializat pretinsa anexare a patru regiuni ucrainene

Ziua 219 a invaziei: Ceremonie la Kremlin de semnare a decretelor de anexare a patru regiuni ucrainene. UE „respinge categoric și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina”.

Principalele informații ale zilei

18:25 30.9.2022

Ucraina a semnat cererea de aderare la NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki, a anunțat că țara sa a semnat solicitarea oficială de aderare „accelerată” la NATO.

„Aici, la Kiev, în inima țării noastre, facem un pas decisiv pentru securitatea întregii comunități a națiunilor libere. Vedem cine ne amenință. Cine este gata să omoare și să mutileze. Cine nu se oprește la nicio barbarie pentru a-și extinde zona de control”, a transmis Zelenski.

„De facto, ne-am încheiat deja drumul către NATO. De facto, am dovedit deja interoperabilitatea cu standardele Alianței, acestea sunt reale pentru Ucraina - reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm și ne protejăm. Aceasta este Alianța. Cererea de azi e menită să transpună această realitate și de jure”, a spus președintele Ucrainei în ziua în care Rusia a oficializat pretinsa anexare a patru regiuni ucrainene.

19:33 30.9.2022

Biden condamnă „tentativa frauduloasă” de anexare a teritoriului ucrainean

Președintele Biden a condamnat ferm, într-o declarație de vineri, încercarea Rusiei de a anexa ilegal teritoriul ucrainean.

„Statele Unite condamnă încercarea frauduloasă a Rusiei astăzi de a anexa teritoriul ucrainean suveran”, a spus Biden.

Declarație vine după ce președintele rus a anunțat anexarea a patru teritorii ucrainene.
Declarație vine după ce președintele rus a anunțat anexarea a patru teritorii ucrainene.

„Rusia încalcă dreptul internațional, călcă în picioare Carta Națiunilor Unite și își arată disprețul față de națiunile pașnice de pretutindeni”, a spus el, adăugând că Statele Unite vor continua să onoreze „granițele recunoscute internațional ale Ucrainei”.

„Nu vă înșelați: aceste acțiuni nu au legitimitate”, a spus el.

XS
SM
MD
LG