Starbucks părăsește Rusia iar McDonald's vinde unui licențiat local. Primul plătește salarii rușilor încă 6 luni, celălalt până la preluarea afacerii
Starbucks părăsește piața rusă, punând capăt celor aproape 15 ani de afaceri în țară pentru compania de cafea din Seattle. Starbucks are în prezent 130 de magazine în Rusia, potrivit Reuters , iar compania are aproape 2.000 de angajați în țară.
În ciuda ieșirii de pe piață, Starbucks a spus că va continua să-și sprijine angajații ruși plătindu-i timp de șase luni.
Mișcarea vine pe fondul unui val de anunțuri din partea companiilor occidentale că părăsesc piața rusă prin vânzarea activelor sau transferându-le managerilor locali ca răspuns la războiul din Ucraina .
McDonald's a declarat săptămâna trecută că își va vinde restaurantele din Rusia licențiatului local și le va rebrandă sub un nou nume, dar compania își va păstra mărcile comerciale.
Arcurile aurii McDonald's, celebre în întreaga lume, se prăbușesc la Moscova, relatează Reuters , în timp ce lanțul de fast-food își începe plecarea din Rusia.
După mai bine de trei decenii, compania vinde restaurantele unui licențiat local și acestea vor funcționa sub un alt nume.
În martie, McDonald's a decis să-și închidă restaurantele din țară, inclusiv locația din Piața Pușkin din centrul Moscovei, care fusese un simbol al capitalismului american înfloritor în jarul pe moarte al Uniunii Sovietice.
Plecarea McDonald's este una dintre cele mai cunoscute de până acum, în opoziție cu ceea ce Rusia numește operațiunea sa specială în Ucraina vecină.”
McDonalds și-a deschis primul restaurant la Moscova în 1990, o mișcare văzută în mare parte ca un semnal cu doar un an înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice. Dar în martie, compania a anunțat că, din cauza invaziei Ucrainei și a „crizei umanitare” pe care aceasta a provocat-o, punctele lor de desfacere de acolo se vor închide.
„Aceasta este o problemă complicată, fără precedent și cu consecințe profunde”, a declarat directorul executiv al McDonald’s, Chris Kempczinski, într-o declarație adresată personalului, relatează BBC.
Plecarea are un cost ridicat, iar compania va anula o taxă de 1,4 miliarde de dolari, acoperind, de asemenea, plata celor 62.000 de angajați rămași fără loc de muncă, până la redeschiderea restaurantelor sub noua marcă.
„Unii ar putea susține că asigurarea accesului la alimente și continuarea angajării a zeci de mii de cetățeni obișnuiți este cu siguranță lucrul corect de făcut”, a spus Kempczinski. „Dar este imposibil să ignorăm criza umanitară cauzată de războiul din Ucraina. Și este imposibil să ne imaginăm Arcurile de Aur reprezentând aceeași speranță și promisiune care ne-au determinat să intrăm pe piața rusă acum 32 de ani.”
Facebook Forum