Linkuri accesibilitate

Cimitirul din Nikolaev

Războiul din Ucraina | Angajații de la Energoatom, răpiți și torturați. Zelenski, la 81 de ani de la invazia nazistă: Răul a revenit!

Rusia și-a intensificat bombardamentele în est. Președintele Volodimir Zelenski încearcă să obțină susținerea tuturor celor 27 de state membre pentru statutul de țară candidată la UE a Ucrainei.

23:33 22.6.2022

Forțele ruse, la un pas de a ocupa ultimul bastion al rezistenței din Luhansk

Rusia atacă Lîsîceansk, vizând clădirile poliției și pe cele judiciare. Trupele Moscovei se deplasează în orașul învecinat Sievierodonețk, după ce au capturat toate fabricile, cu excepția unei fabrici chimice. Sievierodonețk și orașul învecinat, Lîsîceansk, continuă să fie lovite de bombardamentele rusești intense, în timp ce Moscova se apropie de capturarea ultimului bastion al rezistenței din Luhansk, aflată în estul Ucrainei.

Guvernatorul Luhanksului, Serghei Haidai, a declarat miercuri că forțele ruse se îndreaptă spre Lîsîceansk, vizând clădirile poliției, securității statului și procurorilor.

„Lîsîceansk suferă în mod constant din cauza focului inamicului. Obuzele masive au distrus în mod semnificativ infrastructura și locuințele”, a spus Haidai într-o postare pe Telegram

Sievierodonețk este, de asemenea, bombardat „în fiecare zi”, a adăugat el.

Oficialii ucraineni au spus că zilele următoare vor fi decisive în eforturile Rusiei de a prelua Sievierodonețk, în condiţiile în care temerile la Kiev cresc că progresele ruse ar putea cuprinde întreaga regiune.

Acum se crede că Rusia controlează tot Sievierodonețk, cu excepția fabricii chimice Azot, unde se ascund aproximativ 500 de cetățeni ucraineni și un număr necunoscut de trupe ucrainene.

Olexei Arestovici, consilier al președintelui ucrainean, a declarat marți seară că forțele ruse ar putea tăia în curând Sieverodonețk și Lîsîceansk de la Ucraina.

„Amenințarea unei victorii tactice a Rusiei există, dar nu au făcut-o încă”, a spus el într-un videoclip.

Rusia caută să captureze Sievierodonețk și Lîsîceansk de luni de zile, bombardând o mare parte din infrastructura civilă a zonei în acest proces.

Controlul celor două orașe ar da Moscovei comanda întregii regiuni Luhansk și ar permite forțelor sale să se concentreze asupra regiunii vecine Donețk. Provinciile Luhansk și Donețk combinate sunt cunoscute sub numele de Donbas.

22:37 22.6.2022

Dosare penale pentru presa care „discreditează forțele armate ale Federației Ruse”

Procuratura Generală a Rusiei a lansat o serie de dosare penale sub articolul „discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse” și a inclus o listă de „mass-media inacceptabile”. relatează publicația din Belarus NEXTA.

22:23 22.6.2022

Muncitorii de la Energoatom, răpiți și torturați de ruși

Primarul orașului Enerhodar, un oraș din regiunea Zaporojie, a declarat că localnicii, inclusiv muncitorii de la operatorul centralei nucleare Energoatom, sunt răpiți de ocupanții ruși.

Ei sunt „torturați cu șocuri electrice, agresați fizic și moral”, a spus primarul Dmitro Orlov.

21:55 22.6.2022

Fotojurnalistul Max Levin și însoțitorul său au fost executați cu sânge rece

Fotoreporterul ucrainean și un soldatul care îl însoțea au fost „execuți la rece” atunci când au fost uciși în primele săptămâni de invazie a Rusiei, potrivit unei investigații publicate recent de Reporteri fără Frontiere (RSF).

Cei doi au căutat în pădurile ocupate de Rusia drona dispărută a fotografului, a spus agenția, citând concluziile unei investigații asupra morții acestora.

Grupul pentru libertatea presei a declarat că s-a întors la locul unde au fost găsite cadavrele lui Max Levin și ale militarului Olexei Cernîșov, pe 1 aprilie, în pădurea aflată la nord de Kiev. Grupul a spus că a numărat 14 găuri de gloanțe în corpul ars al mașinii lor, care se afla încă la fața locului.

„Dovezile strânse de RSF indică faptul că fotoreporterul ucrainean Max Levin și prietenul care era alături de el au fost executați cu sânge rece de forțele ruse, probabil după ce au fost interogați și torturați, în ziua în care au dispărut, 13 martie 2022. Fotografiile de la locul crimei, probele găsite de RSF acolo și observațiile RSF atestă faptul că jurnalistul Max Levin și prietenul său au fost executați. Levin a fost foarte probabil împușcat cu unul dintre gloanțele găsite de RSF la locul crimei. S-au găsit dovezi materiale ale prezenței ruse foarte aproape de locul crimei, inclusiv pachete cu alimente, tacâmuri din plastic care ar putea conține încă urme ADN”, arată raportul RSF.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG