Aerodromul de lângă Odesa, bombardat de forțele ruse
Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea orașului-port ucrainean Odesa, au informat agențiile de presă ruse, preluate de The Guardian.
Atacurile au fost efectuate ca răspuns la un presupus atac ucrainean asupra platformelor de producție de gaze din Marea Neagră, se arată în comunicat.
Mărturiile unui pilot Wagner capturat de ucraineni
Un pilot Wagner a fost capturat de forțele ucrainene, după ce i-au doborât avionul Su-25 pe care îl pilota la doar trei zile de la începerea misiunii, relatează Ukrainska Pravda.
Maiorul Andrei Fedorchukov a efectuat primul său zbor de luptă pe 14 iunie și a fost luat prizonier pe 17 iunie, potrivit rapoartelor, după ce avionul său a fost doborît cu un lansator portabile (Manpads) Igla.
El a spus că a lovit „doar baze, concentrări de forțe ale inamicului”.
În general, pilotul a efectuat 1-2 curse de luptă pe zi.
El a mărturisit că și alți mercenari, care nu erau piloți obișnuiți ai Federației Ruse, erau angajați în lupta pe calea aerului și că acești piloți Wagner valorează peste 10 milioane de dolari americani.
El a spus că Rusia îi plătește pe mercenarii acestei companii de soldați de elită cu aproximativ 3.500 de dolari pe lună și bonusuri pentru numărul și eficiența raidurilor lor, potrivit Ukrainska Pravda.
Zelenski, maraton diplomatic pentru arme și susținerea aderării la UE
”Astăzi a fost o zi de activitate extrem de activă în materie de politică externă - aproape un maraton de convorbiri telefonice. Creştem numărul celor care susţin candidatura Ucrainei şi adăugăm încredere că decizia de vineri va fi pozitivă”, a transmis Zelenski în ultimul mesaj postat marți seara pe reţelele de socializare.
Acesta a prezentat ţările cu care a discutat: Slovacia - ”am coordonat poziţiile noastre în ajunul sesiunii Consiliului European”, Lituania - ”Ne-am coordonat, de asemenea, demersurile”.
”Ungaria. A avut loc o conversaţie foarte fructuoasă cu prim-ministrul Viktor Orbán. L-am invitat să viziteze Ucraina şi i-am mulţumit pentru sprijinul important acordat suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru. Am convenit să dezvoltăm cooperarea în sectorul energetic”, a mai afirmat Zelenski.
El a mai discutat cu oficiali din Portugalia, Danemarca, Spania, Irlanda, Croaţia.
”M-am bucurat să văd la Kiev un mare prieten al statului nostru - prim-ministrul luxemburghez Bettel. Şi aş dori să vă atrag încă o dată atenţia asupra asistenţei din partea Luxemburgului. 15% din bugetul de apărare al acestui stat - aceasta a fost o contribuţie la apărarea Ucrainei”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.
Acesta a precizat că şi miercuri va avea un program la fel de încărcat: ”Voi face tot posibilul pentru a mă asigura că decizia istorică a Uniunii Europene va fi adoptată. Acest lucru este important pentru noi”.
Zelenski s-a referit şi la al şaptelea pachet de sancţiuni ale Uniunii Europene, care ”este necesar cât mai curând posibil”.
”Rusia trebuie să resimtă o creştere constantă a presiunii pentru război şi pentru politica sa agresivă antieuropeană. O altă ameninţare rusă la adresa Lituaniei, un alt val de presiune energetică, un alt lot de minciuni din partea oficialilor ruşi cu privire la criza alimentară sunt toate argumente pentru a fi de acord cu cel de-al şaptelea pachet de sancţiuni”, a mai afirmat Zelenski.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru intrarea în Uniune.