Linkuri accesibilitate

O jucărie de pluș a rămas intactă într-unul din apartamentule blocului din Ceasiv Iar, bombardat de ruși în weekend

Războiul din Ucraina | Bilanțul victimelor de la Ceasiv Iar/Donețk: 31 de morți și zeci de dispăruți. Zelenski: Rusia ucide civili deliberat

Ucraina ar plănui o contraofensivă în sudul ocupat de forțele ruse, în regiunea Herson. În estul țării, un atac cu rachete al Rusiei asupra unui bloc a ucis cel puțin 19 oameni.

Principalele informații ale zilei

01:25 12.7.2022

Artileria ucraineană, depășită de cea rusească. Raport de opt la unu

Artileria grea a Ucrainei este depășită numeric cu aproximativ opt la unu de armele rusești, punând Ucraina într-un dezavantaj semnificativ, a declarat un purtător de cuvânt al Legiunii Internaționale a Ucrainei.

Damien Magrou, purtătorul de cuvânt al unității care cuprinde cetățeni străini, a declarat într-un briefing la Kiev că sunt necesare mai multe arme de la partenerii occidentali ai Ucrainei pentru a reduce decalajul.

„Intrăm într-o fază a războiului în care dezavantajul nostru față de forțele ruse în ceea ce privește armamentul greu și artileria este foarte mult simțit”, a spus pentru Reuters Magrou.

El a continuat spunând că sistemele de lansare de rachete multiple M142 Himars furnizate de SUA au avut un impact asupra câmpului de luptă. „Putem vedea deja rezultatele”, a spus el.

Magrou și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la soarta luptătorilor internaționali ținuți captivi în autoproclamata Republică Populară Donețk pe care Rusia o sprijină în estul Ucrainei.

„Este o mare îngrijorare pentru noi să vedem instrumentalizarea captivilor”, a spus Magrou, referindu-se la cei trei cetățeni străini care servesc în forțele armate ale Ucrainei, care au fost condamnați la moarte. Bărbații, britanicii Shaun Pinner și Aiden Aslin și marocanul Brahim Saadoun, au fost judecați de o instanță într-o audiere descrisă drept o „falsă” de parlamentari britanici.

01:12 12.7.2022

 Casa Albă: Rusia primește drone iraniene 

Iranul se pregătește să furnizeze Rusiei „sute” de vehicule aeriene fără pilot, inclusiv drone care pot fi folosite ca arme, pentru a fi utilizate în invazia sa din Ucraina, a anunțat luni Casa Albă.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că nu este clar dacă Iranul a furnizat deja vreunul dintre sistemele fără pilot Rusiei, dar a spus că SUA dețin „informații” care indică că Iranul se pregătește să antreneze forțele ruse să le folosească de îndată luna aceasta, relatează Associated Press.

01:08 12.7.2022

ONU va monitoriza războiul din Ucraina pentru încălcarea drepturilor copiilor, crime, răni, viol și violență sexuală asupra lor

Organizația Națiunilor Unite afirmă că va monitoriza războiul din Ucraina pentru încălcări împotriva copiilor, inclusiv crime, răni, recrutare, viol și alte forme de violență sexuală , relatează Associated Press.

Secretarul general al ONU, António Guterres , a declarat luni, în raportul său anual către consiliul de securitate privind copiii și conflictele armate, că Ucraina și conflictele din Etiopia, Mozambic și regiunea centrală a Sahelului din Africa au fost adăugate altor 21 care sunt deja monitorizate pentru încălcarea drepturilor copiilor. El a spus că ultimele conflicte au înregistrat „un număr mare de încălcări grave” în 2021.

Guterres a spus că protecția copiilor a fost grav afectată de escaladarea conflictelor, de multiplicarea grupurilor armate, de minele terestre și dispozitivele explozive improvizate, de armele explozive în zonele populate, de crizele umanitare intensificate și de încălcările legislației umanitare și ale drepturilor omului.

Virginia Gamba, trimisul special al ONU pentru copii și conflicte armate, a declarat, într-o conferință de presă, că „incursiunile grupurilor armate extrem de violente, loviturile de stat și instabilitatea militare și procesele electorale violente în statele fragile, au lăsat 19.100 de copii victime ale unor încălcări grave în 2021 în 21 de situații naționale și regionale pe care le-am monitorizat”.

00:00 12.7.2022

 Zelenski: Numărul victimelor de la Ceasiv Iar a ajuns la 31

Numărul morților în urma atacului rusesc cu rachete asupra unui bloc de apartamente din estul Ucrainei a ajuns luni seară la 31, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Salvatorii au continuat să scoată supraviețuitori din dărâmăturile blocului distrus, deși speranțele de a găsi mai mulți oameni în viață sunt tot mai scăzute.

Salvatorii au intrat sâmbătă în contact vocal cu două persoane aflate în epava clădirii de cinci etaje demolată de o rachetă rusă, a informat Reuters, cu un videoclip care îi arată trăgând supraviețuitori din dărâmăturile unde au fost prinși cel puțin 24 de oameni.

În discursul său de la miezul nopții, Zelenski a spus că bilanțul victimelor a ajuns la 31 de persoane. Nouă au fost salvate de sub dărâmături.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG