Ministerul britanic al Apărării: luptele din Severodonețk au creat daune imense
Rusia deține controlul asupra majorității orașului Severodonețk după o lună de lupte intense care au creat „daune colaterale extinse” în orașul cheie din est, potrivit Ministerului Apărării al Regatului Unit.
În ultimul său briefing de dimineață, a menționat, de asemenea, că era „foarte puțin probabil ca Rusia să anticipeze o opoziție atât de puternică” sau „un conflict lent, de uzură”.
Actualizarea se referă și la situația dificilă a „câtorva sute de civili” care se adăpostesc în buncărele subterane ale fabricii Azot, alături de soldați ucraineni.
Rusia a spus că va permite trecerea în siguranță a civililor astăzi și le-a cerut soldaților să depună armele și să se predea.
Ministerul britanic al Apărării sugerează că, dacă luptătorii rămân și continuă să reziste în uzina chimică Azot, acest lucru„va împiedica temporar Rusia să reînscrie aceste unități pentru misiuni în altă parte”.
Președintele Macron e în România. Se va întâlni cu președintele Iohannis
Preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi al Franţei, Emmanuel Macron, se întâlnesc miercuri dimineaţa, la ora 9.30, la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa.
După vizita în România, Macron va pleca în Republica Moldova. Ulterior, liderul francez ar putea face prima sa vizită în capitala Ucrainei Kiev, alături de cancelarul german Olaf Scholz și de premierul italian Mario Draghi, notează France24. Informațiile nu au fost însă confirmate.
Ucraina e îngrijorată că ajutorul Occidental se va diminua într-o etapă critică a războiului
Informațiile occidentale și oficialii militari cred că războiul Rusiei în Ucraina se află într-o etapă critică care ar putea determina rezultatul pe termen lung al conflictului, potrivit mai multor surse familiare cu serviciile de informații americane și occidentale, citate de CNN.
Acest moment crucial ar putea forța, de asemenea, o decizie dură pentru guvernele occidentale, care până acum au oferit sprijin Ucrainei cu un cost în creștere constantă pentru propriile economii și pentru stocurile naționale de arme.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, este pregătit să conducă un grup de lucru format din aproape 50 de țări pentru a discuta criza miercuri, când SUA se așteaptă la mai multe anunțuri privind pachetele de arme și echipamente pentru Ucraina, potrivit unui înalt oficial american al apărării.
Oficialii ucraineni și-au exprimat frustrarea că aceste muniții vitale par să vină fragmentat și au apărut temeri că angajamentul occidental s-ar putea diminua într-un moment decisiv.
„Cred că sunteți pe cale să ajungeți în punctul în care o parte sau cealaltă va avea succes”, a spus un înalt oficial NATO. "Fie rușii vor ajunge la Slovyansk și Kramatorsk, fie ucrainenii îi vor opri aici. Și dacă ucrainenii sunt capabili să țină linia aici, în fața acestui număr de forțe, asta va conta".
Rusia interzice jurnaliști de top
Rusia a interzis un număr de jurnalişti de top din Marea Britanie ca răspuns la sancţiunile britanice asupra persoanelor ruşi. Pe listă se află și directorul general al BBC, Tim Davie.
Lista de nume include mai mulți jurnaliști BBC, inclusiv Clive Myrie, care a raportat pe larg din Ucraina, Shaun Walker de la The Guardian, care a petrecut mulți ani acoperind Rusia, și Stuart Ramsay de la Sky News.
Într-un comunicat, Ministerul de Externe al Rusiei i-a acuzat pe jurnaliştii de pe listă că au difuzat „informaţii false şi unilaterale”.
Facebook Forum