Kuleba: Putin va folosi dependența Europei de gaze pentru a ruina viața normală
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a scris pe Twitter despre amenințările Rusiei la adresa Europei cu privire la aprovizionarea cu energie.
„Războiul gazelor lui Putin împotriva Europei este o continuare directă a războiului său împotriva Ucrainei. Oriunde poate aduce rău, va face. El va folosi fiecare dependență pe care Europa o are de Rusia pentru a ruina viața normală a fiecărei familii europene. Singura modalitate este să loviți puternic și să scăpați de orice dependență”.
SUA vor livra Europei mai multe gaze lichefiate decât au promis
Potrivit unei analize Reuters a datelor privind exporturile, compilate de Refinitiv, Statele Unite sunt pe cale să depășească angajamentul lui Biden din martie, care prevedea o cantitate suplimentară de 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru Europa în acest an, și să tripleze volumul promis.
Producătorul nr. 1 de gaze naturale al lumii a devenit principalul exportator de GNL din lume în prima jumătate a anului 2022, a declarat luni Administrația americană pentru informații energetice (EIA).
Creșterea este o veste bună pentru o administrație Biden care a încercat să consolideze legăturile energetice cu Europa ca o modalitate de a combate influența Rusiei.
Însă, având în vedere cererea acerbă de gaze naturale de pe glob, aceste importuri europene vin în detrimentul unor națiuni mai sărace, precum Pakistan și India, care s-ar putea confrunta cu deficite energetice sau ar putea fi împinse la noi înțelegeri cu Rusia, scrie Reuters.
Până în luna iunie a acestui an, SUA au exportat aproximativ 57 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz sub formă de GNL, 39 de miliarde de metri cubi, sau 68%, fiind destinați Europei, arată datele Refinitiv.
Moscova a răspuns la remarcile anterioare făcute de oficiali americani că Rusia este din ce în ce mai izolată din cauza războiului său împotriva Ucrainei.
Încercările de a ne prezenta țara ca fiind una izolată sunt rezultatul „imaginației aprinse” a oficialilor americani care pierd din ce în ce mai mult contactul cu realitatea și provoacă confuzie și în rândul presei americane”, scrie Ambasada Rusiei la Washington pe Twitter:
Ministerul britanic al Apărării: Rusia nu poate încerca în mod realist un asalt amfibiu asupra Odesei
Ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării scoate în evidență contradicțiile din declarațiile rusești despre atacul cu rachete de duminică asupra Odesei.
Rusia a spus inițial Turciei că nu este responsabilă pentru atac. Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a contrazis acest lucru și a spus că atacul a fost asupra infrastructurii militare și nu va avea impact asupra exporturilor de cereale din orașul-port crucial.
Evaluarea Ministerul britanic:
- La 24 iulie 2022, rachetele de croazieră rusești au lovit docul din portul Odesa. Ministerul Rusiei a susținut că a lovit o navă de război ucraineană și un depozit de rachete antinavă. Nu există nicio indicație că astfel de ținte se aflau în locația lovită de rachete.
- Rusia percepe aproape sigur rachetele antinavă ca pe o amenințare cheie care limitează eficacitatea flotei sale de la Marea Neagră. Acest lucru a subminat în mod semnificativ planul general de invazie, deoarece Rusia nu poate încerca în mod realist un asalt amfibiu pentru a ocupa Odesa.
- Rusia va continua să acorde prioritate eforturilor de a degrada și distruge capacitatea antinavă a Ucrainei. Cu toate acestea, procesele de țintire ale Rusiei sunt foarte probabil subminate în mod obișnuit de informații învechite, planificare defectuoasă și o abordare de sus în jos a operațiunilor.