Armele britanice și germane au ajuns în Ucraina
Primele șase sisteme britanice de rachete antiaeriene Stormer HVM și sistemele de apărare aeriană Gepard furnizate de germani au sosit în Ucraina, potrivit oficialilor.
Consilierul prezidențial Anton Herașcenko a postat pe Twitter un scurt videoclip cu sistemele de rachete, scriind: „Sunt sigur că războinicii noștri le vor folosi foarte bine!”
Herașcenko a mai menționat că Germania a început să furnizeze Ucrainei unități Gepard SPAAG.
„Astăzi, Ucraina a primit de la Germania primele trei sisteme de apărare aeriană Gepard și câteva mii de muniție pentru ele”, au declarat forțele armate ale Ucrainei într-o actualizare.
Kazahstanul și-a mărit bugetul apărării cu 918 milioane de dolari
Decizia a fost luată din cauza temerilor cu privire la un scenariu ucrainean pe teritoriul țării, potrivit unui raport al Wall Street Journal.
„Imaginați-vă dacă nu ar avea Ucraina. Vom fi următorii?” spune un oficial kazah, citat de publicația menționată.
Ben Wallace, despre ce se întâmplă dacă „stai pe gard cu Putin”: Va mânca gardul, apoi pe tine
Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, i-a condamnat pe cei care aleg să „stea pe gard” cu Putin, spunând că președintele rus „în final va mânca gardul și apoi te va mânca”, relatează The Guardian.
Wallace, care se afla luni într-o vizită la Bratislava, a făcut aceste comentarii în timpul unei conferințe comune cu ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, la Bratislava.
„Dacă stai pe gard cu președintele Putin, el va mânca până la urmă gardul și apoi te va mânca”, a spus Wallace.
Întrebat de Sky News dacă Slovacia ar lua în considerare să ofere Ucrainei avioanele sale MIG-29, ministrul apărării slovac a spus că cele 11 avioane ar trebui să nu mai fie operate de Forțele Aeriene Slovace de la sfârșitul lunii august, avioanele cehe și poloneze fiind așteptate să preia protecția spațiului aerian al Slovaciei de la începutul lunii septembrie.
„Imediat când le vom pune la pământ și cehii și polonezii vor prelua poliția aeriană, putem discuta despre viitorul MIG-29”, a spus Nad.
„Suntem deschiși discuțiilor pentru a dona acele MIG-29 Ucrainei, dar cu siguranță acest lucru va necesita, aș spune, o discuție mai amplă despre luarea în considerare a aspectelor financiare și a tuturor celorlalte aspecte ale livrării, așa că nu a fost luată încă o decizie.”
Moldova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă invazie rusă
Posibilitatea ca Moldova să devină următorul teritoriu care va fi invadat de Federația Rusă „este încă un scenariu ipotetic”, a declarat premierul Natalia Gavrilița pentru CNN.
„Suntem îngrijorați, desigur. Acesta este un risc, este un scenariu ipotetic deocamdată, dar dacă acțiunile militare se deplasează mai departe în partea de sud-vest a Ucrainei și spre Odesa, atunci desigur, suntem foarte îngrijorați.”
„Aceasta este o poziție foarte dificilă nu doar pentru Moldova, ci și pentru orice țară mică, orice țară care se bazează pe ordinea internațională construită pe reguli. Dacă o țară poate începe un război de anexare fără a ține cont de dreptul internațional, atunci în acest sens nimeni nu este în siguranță și cred că multe țări sunt îngrijorate”, a spus premierul Republicii Moldova.
Gavrilița a remarcat „istoria tulbure a Moldovei într-o regiune complicată” a lumii, adăugând că războiul i-a afectat economia.