Linkuri accesibilitate

Salvatorii ucraineni dau la o parte molozul în care a fost transformat un bloc de locuințe după ce a fost lovit de rachetele rusești - Ceasiv Iar, Donețk, Ucraina
Salvatorii ucraineni dau la o parte molozul în care a fost transformat un bloc de locuințe după ce a fost lovit de rachetele rusești - Ceasiv Iar, Donețk, Ucraina

Războiul din Ucraina | Încă 500 de milioane de euro ajutor militar de la UE pentru Kiev. Întâlnirea Zelenska-Blinken

Rusia își întărește pozițiile în sudul țării în pregătirea contraofensivei, în timp ce Volodimir Zelenski i-a suspendat din funcție pe șeful spionajului (SBU) și pe procurorul general al Ucrainei, după ce zeci de funcționari din subordinea lor au fost acuzați de trădare.

Principalele informații ale zilei

22:54 18.7.2022

 Prima doamnă a Ucrainei se întâlnește cu secretarul de stat al SUA

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a întâlnit luni cu secretarul de stat Antony Blinken, în timpul unei vizite la Washington, care va include o sesiune cu prima doamnă a SUA, Jill Biden, transmite Associated Press.

Steaguri ucrainene albastru cu galben au fost arborate luni alături de cele americane pe Pennsylvania Avenue, în timp ce Zelenska se îndrepta spre primul ei eveniment anunțat în Statele Unite: întâlnirea cu Blinken.

Departamentul de Stat a anunțat și apoi a anulat o apariție scurtă planificată a lui Blinken și Zelenska în fața fotografilor.

Sosirea discretă reflectă faptul că Zelenska nu călătorește ca reprezentant oficial al guvernului soțului ei, președintele Volodimir Zelenski.

20:47 18.7.2022

Încă 500 de milioane de euro ajutor militar de la UE pentru Ucraina

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit încă 500 de milioane de euro (424 de milioane de dolari) finanțare UE pentru a furniza arme Ucrainei, ducând sprijinul de securitate al blocului la 2,5 miliarde de euro din februarie.

„Astăzi, la reuniunea miniștrilor de externe ai UE, s-a ajuns la un acord politic cu privire la cea de-a cincea tranșă de asistență militară pentru Ucraina”, a declarat ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, într-o declarație, potrivit Reuters.

Banii ar trebui să ajute UE să continue să cumpere în comun echipamente și provizii pentru armata ucraineană, inclusiv arme letale, despre care blocul a spus că ar trebui folosite în scopuri defensive.

Normele UE împiedică în mod normal blocul să-și folosească bugetul de șapte ani pentru a finanța operațiuni militare, dar Facilitatea europeană pentru pace, care are o limită de cinci miliarde de euro, este în afara bugetului și poate fi folosită pentru a oferi ajutor militar.

19:18 18.7.2022

Gazprom nu poate garanta aprovizionarea cu gaz a Europei din cauza unor circumstanțe „extraordinare”

Compania rusă Gazprom le-a spus clienților din Europa că nu poate garanta aprovizionarea cu gaz din cauza unor circumstanțe „extraordinare”, potrivit unei scrisori văzute de Reuters.

Datată 14 iulie, scrisoarea companiei ruse de gaze invocă forța majoră care o împiedică să garanteze livrările.

Forța majoră este în contractele de afaceri o clauză care scutește una din părți de obligațiile legale în circumstanțe extreme.

19:14 18.7.2022

Ucraina cere Rusiei un tratament uman pentru luptătorii capturați, inclusiv străini

Ministerul de Externe al Ucrainei a acuzat luni Rusia că i-a tratat ilegal pe prizonierii de război ucraineni și că îi folosește în scopuri politice și a cerut un tratament uman al străinilor capturați care luptă pentru Ucraina.

Ucraina a cerut Rusiei să respecte cu strictețe la prevederile dreptului internațional umanitar, inclusiv la convențiile de la Geneva din 1949 care definesc standardele juridice internaționale pentru tratamentul umanitar, scrie Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG