Linkuri accesibilitate

Salvatorii ucraineni dau la o parte molozul în care a fost transformat un bloc de locuințe după ce a fost lovit de rachetele rusești - Ceasiv Iar, Donețk, Ucraina
Salvatorii ucraineni dau la o parte molozul în care a fost transformat un bloc de locuințe după ce a fost lovit de rachetele rusești - Ceasiv Iar, Donețk, Ucraina

Războiul din Ucraina | Încă 500 de milioane de euro ajutor militar de la UE pentru Kiev. Întâlnirea Zelenska-Blinken

Rusia își întărește pozițiile în sudul țării în pregătirea contraofensivei, în timp ce Volodimir Zelenski i-a suspendat din funcție pe șeful spionajului (SBU) și pe procurorul general al Ucrainei, după ce zeci de funcționari din subordinea lor au fost acuzați de trădare.

Principalele informații ale zilei

18:00 18.7.2022

Zelenski îl numește pe Vasîl Maliuk în funcția de șef interimar al SBU

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a numit un oficial cu experiență în domeniul securității și un luptător împotriva corupției în funcția de șef interimar al agenției de securitate internă, după ce predecesorul a fost înlăturat din funcție.

Zelenski a semnat un decret de numire a lui Vasîl Maliuk ca șef interimar al Serviciului de Securitate a Statului (SBU), la o zi după ce președintele l-a suspendat pe prietenul din copilărie Ivan Bakanov din cauza a ceea ce el a descris ca un eșec în îndepărtarea trădătorilor din serviciul de informații.

18:05 18.7.2022

Întâlnire Putin-Erdogan la Teheran despre exportul de cereale ucrainene

Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, vor discuta despre exportul de cereale ucrainene la întâlnirea lor de la Teheran de marți, a declarat reporterilor un consilier al Kremlinului.

Reuters relatează că Yurii Ușakov, consilier pentru politică externă al lui Putin, a declarat: „Problema transportului de cereale din Ucraina va fi discutată cu Erdogan. Suntem pregătiți să continuăm lucrul pe această pistă.”

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar a declarat luni că oficialii din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU se vor întâlni cel mai probabil săptămâna aceasta pentru a discuta despre reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei la Marea Neagră.

Săptămâna trecută, Akar a spus că Rusia, Ucraina, Turcia și ONU vor semna săptămâna aceasta un acord cu privire la coridorul de export de cereale, dar șeful ONU, António Guterre, a avertizat că mai este „un drum lung de parcurs” până la discuții de pace care ar pune capăt războiului.

Akar a declarat luni că a existat un acord privind „un plan, principii generale” privind coridorul de export și a adăugat că o întâlnire între toate părțile pentru a discuta detaliile este „probabilă” în această săptămână, a informat Reuters.

El a spus că aspecte tehnice, cum ar fi formarea unui centru de monitorizare la Istanbul, identificarea rutelor sigure și punctele de control la ieșirile și intrările în port, erau pe ordinea de zi.

18:39 18.7.2022

Înalt oficial UE: Tragerea la răspundere a criminalilor de război ruși ar putea dura mulți ani

S-ar putea să dureze ani pentru a-i trage la răspundere pe autorii crimelor de război din Ucraina, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al justiției Uniunii Europene, dar cei responsabili ar trebui să știe că amenințarea cu urmărirea penală va plana asupra lor „pentru totdeauna”.

Comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders, a vorbit în timp ce Statele Unite și alte peste 40 de țări lucrează împreună pentru a ajuta la urmărirea penală și judecarea celor vinovați de atrocitățile comise de trupele rusești în Ucraina.

„Va fi pentru următoarele săptămâni, lunile următoare, anii următori, poate pentru următoarele decenii. În unele cazuri, va fi foarte rapid. Pentru alții va dura mai mult”, a spus Reynders.

„Dar este, de asemenea, un mesaj clar pentru autoritățile rusești - riscul acestor investigații, urmăriri și procese va plana asupra lor pentru tot restul vieții. E pentru totdeauna.”

18:55 18.7.2022

Erdogan amenință Finlanda și Suedia cu înghețarea ofertelor de aderare la NATO

Turcia va îngheța ofertele de aderare a Finlandei și a Suediei la NATO dacă țările nordice nu își țin promisiunile privind combaterea terorismului făcute luna trecută, a declarat luni președintele Tayyip Erdogan, citat de Reuters.

Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, dar s-au lovit de opoziția Turciei, care a acuzat țările nordice că sprijină grupurile pe care le consideră teroriste.

Cele trei țări au semnat un acord la summitul NATO de la Madrid de luna trecută pentru a ridica dreptul de veto al Ankarei în schimbul angajamentelor privind combaterea terorismului și exporturile de arme.

Turcia a declarat că va monitoriza îndeaproape punerea în aplicare a acordului pentru a-și ratifica ofertele de aderare, scrie Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG