Zelenski a primit de la Londra asigurări că demisia lui Johnson nu va afecta sprijinul britanic pentru Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a telefonat joi premierului britanic Boris Johnson pentru a-i împărtăşi sentimentul său de „tristeţe” după anunţul privind demisia liderului conservator britanic, dar şi-a manifestat speranţa că această demisie nu va afecta sprijinul pe care Londra îl acordă Kievului în faţa agresiunii Rusiei, relatează agenţiile internaţionale de presă.
„Am primit toţi această veste cu tristeţe. Nu doar eu, ci întreaga societate ucraineană, care vă simpatizează foarte mult”, a transmis Zelenski, insistând asupra recunoştinţei ucrainenilor pentru sprijinul ferm oferit de Johnson astfel încât armata ucraineană să se poată apăra în faţa trupelor ruse.
Continuarea acestui sprijin a fost confirmată de un purtător de cuvânt al lui Johnson, după discuţia cu Zelenski. „Premierul a subliniat sprijinul neclintit al tuturor partidelor britanice pentru poporul preşedintelui Zelenski şi a spus că Marea Britanie va continua să furnizeze (Ucrainei) ajutor (militar) defensiv atât timp cât va fi nevoie”, a asigurat purtătorul de cuvânt de la Downing Street.
Pe lângă continuarea furnizării de echipamente militare, Johnson i-a promis lui Zelenski că va continua să colaboreze cu partenerii săi în vederea găsirii de soluţii pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, a adăugat purtătorul de cuvânt al premierului britanic demisionar, care a încheiat convorbirea cu Zelenski spunându-i acestuia că este un „erou”.
Zelenski: Lupta pentru Donbas este extrem de dură
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris lupta din Donbas, care cuprinde regiunile Luhansk și Donețk, ca fiind "cea mai dură - extrem de dificilă". Superioritatea de foc a ocupanților se simte încă foarte mult, potrivit Al Jazeera.
Forțele ucrainene au efectuat o retragere tactică din Lisiciansk, ultimul oraș liber din estul regiunii Luhansk, în cea de-a 19-a săptămână de invazie a Rusiei.
"În fața avantajului multiplu al trupelor de ocupație rusești în materie de artilerie, aviație, sisteme active de foc, muniție și personal, continuarea apărării orașului ar duce la consecințe fatale", a declarat Statul Major General al armatei ucrainene. "Pentru a salva viețile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a pleca".
La fel ca retragerea din Severodonețk cu o săptămână mai devreme, retragerea din Lisiciansk marchează o îndepărtare de apărarea tenace a orașului Mariupol din luna mai, în care aproape 2.500 de soldați ucraineni au primit ordin să se predea și au fost luați prizonieri după ce și-au epuizat capacitatea de a provoca pierderi atacatorilor ruși.
În Lisiciansk, accentul pentru Ucraina a fost pus pe păstrarea capacității trupelor sale de a lupta încă o zi.
Rusia a revendicat victoria asupra orașului, afirmând că forțele ucrainene s-au retras din ultimul lor bastion din estul provinciei Luhansk. Acest anunț al victoriei a fost prematur, deoarece luptele au continuat în așezările mai mici din Luhansk la 6 iulie.
Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin le-a acordat colonelului Alexandr Lapin și generalului-maior Esedulla Abachev medalia de Erou al Rusiei pentru comandamentul lor în preluarea orașului Lisiciansk.
Vladimir Putin acuză Occidentul că a început războiul din Ucraina
Războiul din Ucraina a fost declanșat de „Occidentul colectiv”, care este cel „vinovat pentru ceea ce se întâmplă astăzi” - a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu conducerea Dumei de Stat și liderii grupurilor parlamentare, relatează agenția oficială rusă de presă TASS.
„Ni se spune că noi am început războiul în Donbas, în Ucraina. Nu, acesta a fost declanșat de același Occident colectiv, organizând și susținând o lovitură de stat armată neconstituțională în Ucraina, în 2014, apoi încurajând și justificând genocidul împotriva locuitorilor din Donbas. Occidentul colectiv este instigatorul direct, vinovatul de ceea ce se întâmplă astăzi” - a declarat Putin.
Liderul de la Kremlin a adăugat că „dacă același Occident a vrut să provoace un conflict pentru a trece la o nouă etapă în lupta împotriva Rusiei, la o nouă etapă în descurajarea țării noastre, atunci putem spune că, într-o oarecare măsură, a reușit”.
Potrivit lui Vladimir Putin, „Occidentul ar fi trebuit să înțeleagă că a pierdut deja, încă de la începutul operațiunii militare speciale”, pentru că „începutul acesteia înseamnă și începutul unei rupturi radicale în ordinea mondială în stil american, acesta este începutul trecerii de la egocentrismul liberal-globalist american la o lume cu adevărat multipolară”.
Polonia și Lituania promit să apere „coridorul Suwalki” de lângă Kaliningrad
Preşedintele polonez
şi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda s-au deplasat joi împreună în regiunea aşa-numită „coridorul Suwalki”, care se întinde de-a lungul frontierei dintre cele două ţări, considerat deseori un „loc fragil” al NATO şi care ar putea fi prima ţintă a unui ipotetic atac rusesc, relatează AFP.
Acest „coridor”, care îşi are numele de la oraşul Suwalki, capitala regiunii, reprezintă calea cea mai scurtă între enclava rusă Kaliningrad, la Marea Baltică, şi Belarus, aliat al Moscovei, care serveşte ca bază din spatele frontului pentru forţele ruse care operează în Ucraina.
Potenţiala sa ocupare ar putea tăia ţările baltice de restul statelor din Uniunea Europeană şi din NATO în Europa continentală.
„Este un loc fragil” care riscă să „atragă privirea agresorului” potenţial, a declarat presei preşedintele lituanian în cadrul unui briefing cu omologul său polonez.
Nu trebuie să ascundem faptul că, din acest motiv, el este protejat în mod special de forţele Alianţei Nord-Atlantice”, a spus Duda, într-un decor format din blindate şi din soldaţi comandaţi de Divizia Multinaţională Nord-Est a NATO, în cadrul prezenţei avansate a Alianţei.
Duda şi Nauseda au evidenţiat disponibilitatea de apărare a ţărilor lor în zona de graniţă cu enclava Kaliningrad.