Linkuri accesibilitate

Victor, un bărbat din Harkov îmbrățișează sfâșiat de durere trupul soției sale, Natalia Kolesnikova, ucisă la ultimele bombardamente rusești asupra blocurilor din Harkov
Victor, un bărbat din Harkov îmbrățișează sfâșiat de durere trupul soției sale, Natalia Kolesnikova, ucisă la ultimele bombardamente rusești asupra blocurilor din Harkov

Războiul din Ucraina | Rabinul șef al Moscovei a demisionat. Rușii incendiază holdele ucrainene. Lavrov a părăsit discuțiile G20

Forțele rusești și-au consolidat pozițiile câștigate în estul Ucrainei și au început să testeze apărarea unor noi potențiale ținte. Întâlnirea liderilor G20 din Indonezia se anunță a fi tensionată dată fiind participarea ministrului rus de Externe Serghei Lavrov.

Principalele informații ale zilei

20:37 8.7.2022

Rusia amenință cu „măsuri dure” în privința tranzitului la Kaliningrad

Rusia a avertizat Lituania și UE că ar putea adopta „măsuri dure” împotriva lor dacă nu vor relua tranzitul unor mărfuri către și dinspre exclava rusă Kaliningrad.

„Dacă situația nu se stabilizează în zilele următoare, atunci Rusia va lua măsuri dure împotriva Lituaniei și a Uniunii Europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

„Problema a durat „prea mult pentru a se rezolva”, a adăugat ea.

Lituania a interzis tranzitul mărfurilor supuse sancțiunilor UE pe teritoriul său către Kalingrad, la Marea Baltică.

20:35 8.7.2022

Cinci civili au fost uciși în urma atacurilor ruse asupra orașelor Bakhmut și Siversk din Donețk. Trei persoane, printre care un copil de 12 ani, rănite

Cinci civili au fost uciși în urma atacurilor ruse asupra orașelor Bakhmut și Siversk din Donețk, a declarat procurorul general al Ucrainei.

Trei persoane, inclusiv un băiat de 12 ani, au fost rănite după ce forțele ruse au deschis „foc puternic” asupra lui Bakhmut și Siversk, a declarat procuratura generală pe Telegram.

Cinci civili au murit în unitatea de terapie intensivă a unui spital după greve, se arată în comunicat.

20:20 8.7.2022

Canada a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei, printre care liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, și alte persoane acuzate de răspândirea dezinformarii.

Ministrul canadian de externe, Mélanie Joly, a dezvăluit sancțiunile în timp ce participa la o întâlnire a omologilor G20 din Bali, unde ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a ieșit din discuții cu privire la criticile puterilor occidentale la adresa Kremlinului.

Noul pachet vizează 29 de persoane acuzate că sunt „agenți de dezinformare și propagandă sponsorizați de stat” și 15 entități controlate de guvernul rus „implicate în eforturile de dezinformare”, potrivit unui comunicat al lui Joly.

Sumbatovici Gasparyan, șeful departamentului internațional al instituției mass-media de stat ruse RT, se numără printre cei nou sancționați.

„Mașina de propagandă rusă trebuie să răspundă pentru minciunile sale... Astăzi, le spunem celor care colportează înșelăciune: veți fi tras la răspundere”, a declarat Joly.

Cel mai recent anunț aduce la peste 1.150 numărul total de persoane și entități din Rusia, Ucraina și Belarus pe care Canada le-a sancționat de la începutul războiului.

19:54 8.7.2022

Armata rusă a incendiat holdele ucrainene. „Amintiți-vă această imagine când rușii vă spun că le pasă de securitatea globală alimentară”

Un oficial ucrainean a acuzat forțele ruse că au incendiat câmpurile de cereale din regiunea ocupată Zaporizhzhia din sud-estul țării.

Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, a postat pe Twitter o fotografie cu un câmp vast de cereale în flăcări, cu legenda:

„Amintiți-vă această imagine de fiecare dată când rușii spun că le pasă de securitatea alimentară globală. Milioane de oameni din întreaga lume se vor confrunta cu foametea - pentru că Rusia a lansat un război brutal împotriva Ucrainei.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG